Dodik postavio retoričko pitanje za La Repubblicu: Da Srbija napadne BiH, mislite li da bi srpski vojnici ostali lojalni Oružanim snagama?

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik dao je intervju za talijanski list La Republica u kojem je ponovio svoj stav kako BiH može opstati samo ako se vrati na Daytonski sporazum iz 1995. godine te da nije protiv Ustava nego protiv onoga što je nametnuto sa strane.

dodik

“Punih 26 godina intervencionizam međunarodne zajednice, vršen preko visokog predstavnika i troje stranih sudaca Ustavnog suda BiH, rušio je Ustav stvaranjem nelegalnog sustava”, kazao je Dodik i dodao kako “ti ljudi ništa dobro nisu donijeli BiH”.

“Mi smo i dalje najnerazvijeniji dio Europe. Je li došlo do pomirenja različitih zajednica? Nije. Jesmo li ušli u EU? Nismo. Vrijeme je da promijenimo pristup. To ne možemo dozvoliti, stranci koji nisu izabrani u BiH su ti koji za nas donose zakone.”

Kazao je i kako dopune Kaznenog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko o zabrani negiranja genocida “osporava samo zato što visoki predstavnik nema imao pravo nametati zakon, bez obzira na sadržaj”.

Rekao je i da “se može reći da je u Srebrenici bilo zločina, što osuđujem, ali ne može se reći da su ga počinili Srbi kao narod, već pojedinci”.

Na pitanje hoće li Narodna skupština odobriti stvaranje tzv. vojske RS, Dodik je ustvrdio kako “RS može imati svoju vojsku i to stoji u Ustavu”:


“Ne tražimo ništa novo. Uostalom, čemu služi zajednička vojska u kojoj se zajedno bore Srbi, Hrvati i muslimani? Da nas Srbija napadne, govorim hipotetički, mislite li da bi srpski vojnici ostali lojalni Oružanim snagama BiH? Isto važi i za Hrvate”, rekao je Dodik.

Komentirajući navode Christiana Schmidta u izvještaju za Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da je rizik od novog sukoba u BiH stvaran, Dodik je odgovorio da on laže: “Schmidt je došao ovdje, uzeo izvještaj koji su napisali muslimani i potpisao ga. Može on govoriti što hoće, ja ga smatram samo građaninom jer njegovo imenovanje nisu podržali svi potpisnici Daytonskog sporazuma. BiH nema visokog predstavnika, što je dobra vijest. Mi smo posljednja kolonija u Europi, ali počinjemo se oslobađati.”

Upitan plaši li se prijetnji Bruxellesa o mogućem uvođenju sankcija, Dodik je rekao da nije izabran da bude kukavica i upitao u kojem dijelu bi se njegova politika mogla okarakterizirati destabilizirajućom…

Govoreći o odnosu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Dodik je rekao da ne ide u Rusiju da se nekome moli i da je razlika između Putina i zapadnih lidera u tome što ga on sluša.

“Putin nikada nije tražio od mene da uradim ili ne uradim nešto, zato ga poštujem. Za razliku od njega, političari Zapada, čak i najniži po činu, pojavljuju se u mom uredu sa željom da mi nametnu neke stvari. Putin nije kalkulant, niti spekulant”, kazao je Dodik za talijanski list.

Na pitanje kako je postao čovjek Moskve, a do prije desetljeća je smatran referentnom točkom SAD-a, Dodik je odgovorio da su se razdvojili ali “ne njegovom voljom”: “Ja sam i dalje osoba koja vjeruje u demokratske principe i slobodno tržište. Poštujem tradicionalne identitete. Ali nisam se promijenio. Jednog dana su mi došli Amerikanci i rekli: ‘to i to moraš promijeniti’. Nisam mogao prihvatiti. Onaj tko istinski brani Daytonski sporazum je Milorad Dodik.”

SOURCEBild.ba
Previous articlePravda: Rusija ima pravo poslati mirovne zračne snage u BiH
Next articleErmin Zec poziva Bošnjake na rat ako Hrvatima ne uzmu Dom naroda
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments