Dodik: Schmidt je dobra osoba. Ali, dobra osoba je i moja majka, pa nije visoka predstavnica

Naglasio je da se, ako Njemačka uvodi sankcije Rusiji, ne može očekivati ​​da će Rusija podržati njen prijedlog za visokog predstavnika.

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da nova ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock, pozivajući na sankcije protiv njega, pokazuje da “nema pojma o našem životu jer nikad nije bila ovdje”.

Dodik je, u intervjuu za njemački Welt, rekao da zna što znači početak mandata i da nova ministrica ima svoje ambicije.

“Meni se uvođenje sankcija ne čini primjerenim za njemačku demokraciju. Zašto bi Njemačka ili bilo koja druga država trebala vladati našom državom? Vlada treba raditi s demokratski izabranim dužnosnicima. Na ovu funkciju sam izabran sa 60 posto glasova. A ministrica predstavlja stranku koja nije najveća u Njemačkoj. Možda joj je potreban brz uspjeh i misli da ovdje može nešto postići. Ali uspjeh se mjeri na kraju, a ne na početku. Ona nema pojma o našem životu, nikad nije bila ovdje”, kazao je Dodik.

Veći dio intervjua Dodik je posvetio razgovoru o visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu.

Dodik je kazao da Daytonski sporazum predviđa da visokog predstavnika moraju imenovati potpisnici, među kojima je i Republika Srpska, a potvrditi ga Vijeće sigurnosti UN-a.


“Ništa od toga se nije dogodilo. Žao mi je što gospodin Schmidt mora proći kroz sve ovo. Ali nikako ne možemo dozvoliti da nam netko nameće zakone samo zato što je dobra osoba. Ali dobra je osoba i moja majka, to je najbolja osoba na svijetu pa nije visoki predstavnik”, kaže Dodik.

Naglasio je da se, ako Njemačka uvodi sankcije Rusiji, ne može očekivati ​​da će Rusija podržati njen prijedlog za visokog predstavnika.

“Osobno sam se sreo s Putinom mnogo puta, uključujući i nedavno. On ima odgovornu poziciju. Kaže da je zainteresiran da po svaku cijenu održi mir u BiH. Poštuje Ustav. I drži se podalje od unutarnjih poslova. Nije kao njemačka ministrica”, naglašava Dodik.

U nastavku je ponovio da ne želi odcjepljenje nego zaštitu Ustava BiH.

SOURCEBild.ba
Previous articleSamo da vam javimo: Otkazan je koncert večeras na Adventu u Mostaru
Next articleIzetbegović izigrao dogovor sa strancima samo kako bi stvorio prostor da se ne bi postigao dogovor o izbornoj reformi
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments