Dodik: U Ustavu ne piše da BiH ima državno tužiteljstvo i sud

Poručio je kako su Bošnjaci učinili sve da ljudima iz RS-a ogade BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik organizirao je nakon današnje sjednice Predsjedništva konferenciju za medije koju je iskoristio za iznošenje stavova o radu Suda BiH, Tužiteljstva, ali i o drugim političkim problemima.

Dodik je naglasio kako bošnjački politički predstavnici žele pribaviti sebi pravo da brane BiH, dok s druge strane vlasti u RS-u brane Dayton, Ustav, ali i BiH.

“Vidljivo je da stanje u BiH dovedeno do apsurda. Dva od tri konstitutivna naroda ne podržavaju kretanje BiH onako kako su ih zamislili Bošnjaci. Politika nekonfrontiranja, kako to žele prikazati Izetbegović, Komšić, Džaferović, jest da prikažu da su oni dobronamjerni prema svima, a vidimo što je na sceni. Odnosi Bošnjaka nikada nisu bili gori s Hrvatskom, a nisu sjajni ni sa Srbijom. Upetljali su se i u sukob s Mađarskom te kreiraju priču da se proteže ruski maligni utjecaj kako bi pridobili zapadne centre moći. Takva BiH nije održiva”, rekao je Dodik.

Naglasio je kako je dobro da postoje zemlje kao što je Mađarska koja javno iznose stavove o stanju u BiH.

“Oni su vrlo relevantni da to komentiraju. Nema veće istine od toga da u BiH ne mogu stvari funkcionirati ako samo jedan narod ne može upražnjavati svoja prava koja su mu zajamčena. BiH je slovo Daytona, a ne mišljenje koje se pokušava nametnuti”, mišljenja je Dodik.


Osvrnuo se i na rad europskog povjerenika za proširenje Olivera Várhelyija.

“On je u razgovoru s nama jasno tražio da organi BiH funkcioniraju. Rekao je da ne treba odugovlačiti već rješavati te stvari. Točno je da je rekao da je oko Inzkovog zakona nametnut problem, kao što je i točno da je pokušao učiniti sve da bi se približili stavovi strana u BiH. Imao je jednu pozitivnu ulogu i nije fer kako se iz Sarajeva pokušavaju ljudi diskreditirati. Ne možete stići odgovoriti na sve te ogavne prigovore koji dolaze prema ljudima”, mišljenja je predsjednik SNSD-a.

Dodik se osvrnuo na posljednje akcije Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine te je naglasio kako ove institucije ne smiju odlučivati o sudbini RS-a.

“Ovakvom sudu i tužiteljstvu ne smijemo prepustiti sudbinu RS-a. Ako to čekamo, vidjet ćemo da će svi oni koji rade biti procesuirani i ‘strpani u kazamate’. OSA BiH djeluje tako što operativno prati sve i pokušava kriminalizirati pojedince i tvrtke u RS-u. Povijest suda i tužiteljstva je povijest političkih progona. Ovo je obično igranje i zloupotreba institucija koje su podlegle pritisku i ovo nam je došlo kao ‘kec na desetku’ i to ćemo objasniti u narednim danima”, ističe Dodik.

Poručio je kako u Ustavu Bosne i Hercegovine ne piše da BiH ima državno tužiteljstvo i sud.

“U Ustavu ne piše da BiH ima pravo na sud i tužiteljstvo. To znači da je antiustavno. Ako se netko poziva na Parlament onda bi morao objasniti dvije stvari. Visoki predstavnik ne može biti predlagatelj Parlamentu. S druge strane, ako u Ustavu ne piše da BiH nema pravo na pravosuđe, kako je moguće da Parlament krši Ustav i donese takav zakon?”, ističe.

Tijekom konferencije za medije Dodik se osvrnuo i na aktivnosti u narednom periodu te je rekao kako će se obilježiti 30 godina postojanja RS-a te da će NSRS nastaviti sa svojim aktivnostima “kada se veleposlanici vrate s božićnih blagdana”.

“Ovih ćemo se dana usmjeriti na nešto što je za nas važno. Obilježit ćemo 30 godina postojanja RS-a. Za to planiramo niz manifestacija i pozivam ljude da istaknu zastave RS-a na kućama i automobilima i da se okupe na mjestima gdje ćemo to obilježiti. Čekat ćemo veleposlanike da se vrate i onda ćemo ići u NSRS i donijeti zakone. Potpuno se raspao sustav u BiH i on ne funkcionira”, kaže Dodik.

Poručio je kako su Bošnjaci učinili sve da ljudima iz RS-a ogade BiH.

“Ne pokazuju da žele dogovor. Usmjerili su sve da zgade BiH RS-u i pokušavaju od RS-a napraviti fantoma ili svadljivu organizaciju koja ne zna što hoće. Iscrpili su svaku našu mogućnost da stanemo i pokušamo ponovo. Sada pokušavamo osigurati naše interese i tu nema stajanja. Moguće je da nešto nećemo uspjeti. Ovo je Balkan, na prostoru djeluju velike sile i to znamo. Imamo situaciju da se dovodi čovjek za kojeg se govori da je visoki predstavnik a nema potvrdu Vijeća sigurnosti UN-a”, ističe Dodik.

Dodik je naglasio kako se niti jedna Schmidtova odluka neće provoditi u RS-u.

“Bit će zanimljivo gledati Schmidta ako nešto poduzme i kako će se to završiti. Njegov dignitet uspješnog političara doveden je u pitanje. Ne može ništa učiniti, nit ćemo prihvatiti njegove odluke. Vidimo i razjarenost ministrice vanjskih poslova Njemačke koja se pokušava obračunati sa Srbima i RS-om. Ne smeta mi jer znam da sam upravu. Njemačko ignoriranje srpskih interesa na Balkanu je uvijek išlo na štetu Srba. Pozivamo EU da prestanu smatrati nas eksperimentom i dozvole neutralan okvir. Krenimo od Daytona i pokušajmo vidjeti što je moguće prilagoditi kako bi BiH bila funkcionalna. Ovo je trenutak kada BiH mora znati što ona ima pravo raditi, a što ne. Ako se kriza ne riješi, moguć je raspad BiH i RS će krenuti svojim putem”, poručio je Dodik.

Na kraju, osvrnuo se i na eventualne izmjene Inzkovog zakona te je poručio kako zakon mora nestati iz pravnog okvira Bosne i Hercegovine.

“Taj zakon mora nestati iz pravnog okvira Bosne i Hercegovine. Istog trenutka kada se to učini, mi ćemo se vratiti u institucije BiH. To je podvala Bošnjaka, mi ne trgujemo s Jasenovcem. Mi ne moramo dokazivati da je genocid nad Srbima izvršen u Jasenovcu. Nemamo namjeru spekulirati s pričom Jasenovac – Srebrenica. Kako ćemo mi odlučivati kad se vratimo, to je pravo koje nam je dato po Ustavu BiH”, zaključio je Dodik.

SOURCEBild.ba
Previous articleA u Predsjedništvu standardno bez konsenzusa. Dodik stabilan protiv dva bošnjačka člana
Next articleSitarski o međunarodnim diplomatima: Kao da smo mi na Marsu, a oni istraživači koji izučavaju leptire
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments