Dok bošnjački politički predstavnici prijete ratom, bošnjačka dijaspora prosvjeduje za mir

Prosvjedi se ne održavaju samo u Bruxellesu već u mnogim gradovima širom svijeta, kao i u Sarajevu i Tuzli.

Hamdija Draganović, član Upravnog odbora organizacije Platforme Bosna i Hercegovina s adresom u Bruxellesu, obratio se danas bošnjačkoj dijaspori koja je u ovom gradu izašla na prosvjede kako bi pružila podršku Bosni i Hercegovini.

Prosvjedi se ne održavaju samo u Bruxellesu već u mnogim gradovima širom svijeta, kao i u Sarajevu i Tuzli. Ipak, u Bruxelles je stigao veliki broj Bošnjaka, koji sebe nazivaju “Bosancima i Hercegovcima” iz Nizozemske, Belgije, Njemačke, Austrije, Francuske, Crne Gore i drugih zemalja.

“Sve nas pokreće naša ljubav za Bosnu i Hercegovinu i naš patriotizam. Iza nas stoje ostali građani BiH kao i prijatelji naše domovine kojima je stalo do mira i njenog prosperiteta. Mnogi nas u medijima i na društvenim mrežama prozivaju i pitaju tko smo mi i što želimo. Naš odgovor je bio i ostat će – mi smo Bosanci i Hercegovci koji smo najčešće silom protjerani i kasnije ekonomski primorani da napustimo našu BiH. Grupa građana BiH koji ne mogu više šutjeti, a inicijator ovih mirovnih prosvjeda je Suad Pašalić iz Srebrenice koji je preživio genocid”, pojasnio je Draganović, prenosi N1.

Draganović je istaknuo da je i on 1992. godine proveo šest mjeseci u koncentracijskom logorima Keraterm, Omarska i Manjača te da je uz mnoge njegove suputnike jasno vidio zlo rata.

“Tada smo bili naivni i bespomoćni i zato smo platili visoku cijenu. U posljednje vrijeme vidim neke stvari koje me podsjećaju na trenutke koji su prethodili ratovima u regiji i agresiji na našu domovinu. To su loša ekonomska situacija, sve veće nastojanje da se probude podjele naroda u BiH, zli jezici koji dolaze iz vladajućih struktura iz RS, šutnja i na neki način sudioništvo nekih drugih politika i političara u BiH, zveckanja oružjem i secesija BiH. To nam je bila lekcija koju sam mislio da smo 90-ih godina naučili i da će nas ona osvijestiti i zbližiti, ali oni koji su imali sreće preživjeti rastjerani su po cijelom svijetu i većina nas se uspavala i zaboravila što se sve može desiti i da se historija vrlo lako može ponoviti”, naglasio je.


Poručio je da nije puno tražiti da se održi mir i država Bosna i Hercegovina.

“Nije puno tražiti da djeca imaju lijepo djetinjstvo, a da se njihovi roditelji samo brinu o tome gdje da idu sa svojom djecom na godišnji odmor, a ne kako da idu. I zato s ovog mjesta imamo nekoliko poruka prva je našim građanima da se probude i sjete lekcija iz prošlosti koje su nas dovele ovdje, zatim, političarima koji rade protiv BiH – budite svjesni da vam neće proći, ne damo BiH, ima mjesta za sve. Političarima u EU – ne podcjenjujte BiH i ne zaboravite da je i ona Europa i da su Bosanci i Hercegovci dio Europe. U EU ćete biti bh. kulturom kada jednog dana budemo dio vas”, poručio je Draganović dok su prisutni uzvikivali “Bosna” kao i to “da je uvijek bilo i da će je biti”.

SOURCEBild.ba
Previous articleSrpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine tvrdi: Nema suživota s Bošnjacima
Next articleDražen Barbarić kirurški prezicno objasnio što za BiH znači nepostizanje dogovora oko IZ: Zaista najcrnji scenarij
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments