Dom naroda sljedeći tjedan o proračunu Federacije i korona zakonu

Ilustracija

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u utorak će održati izvanrednu sjednicu na kojoj se treba izjasniti o rebalansu ovogodišnjeg proračuna Federacije BiH, koji iznosi 5,5 milijardi KM, što je za 11 posto više od dosadašnjeg ukupnog iznosa.

Planirano je 500 milijuna KM u fondu za stabilizaciju gospodarstva, koji će poslužiti za primjenu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskiih posljedica u uvjetima pandemije, o kojem će također glasati izaslanici.

Ovaj zakon poznatiji kao korona zakon predviđa, između ostalog, subvencioniranja doprinosa za obvezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanje zatezne kamate na javne prihode, prekid svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, kao i uspostavu Jamstvenog fonda.

S obzirom na to da je rebalans proračuna, kao i korona zakon već odobrio Zastupnički dom, ako budu izglasani i u Domu naroda bit će omogućeno da stupe na snagu.

Također, to se odnosi i na preostale točke dnevnog reda sjednice Doma naroda, među kojima je zakon kojim se rokovi za postupanja u sudskim postupcima obustavljaju dok traje stanje nesreće, iz čega su izuzeti samo neki sudski postupci, primjerice oni u kojima se izriču kazne zatvora za počinitelje kaznenih djela.

Izaslanici će se odrediti i o prihvaćanju zaduženja FBiH po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za hitni projekat za COVID-19 za BiH, kao i prihvatanju zaduženja FBiH u okviru instrumenta MMF-a za brzo financiranje.

Na dnevnom redu je i odluka o davanju suglasnosti na izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2020. godinu, izmjene i dopune Financijskog plana Federalnog fonda solidarnosti, te na Odluku o načinu izvršavanja rebalansa Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2020. godinu.

Mediji i javnost će moći pratiti sjednicu putem streama na You Tube kanalu Doma naroda.

Bild.baKomentari

Next Post

Tužne brojke: Britanija je blizu 20 tisuća mrtvih

Sub tra 25 , 2020
Britanija bi mogla dostići sumornu brojku od 20.000 preminulih od koronavirusa tijekom dana, kada se dnevni broj preminulih doda trenutnoj cifri od 19.506 ljudi koji su testirani pozitivno na koronavirus i umrli su u bolnicama. Broj umrlih od covid-19 u bolnicama širom Ujedinjenog Kraljevstva povećao se u petak za 684 […]