Džaferović ponovno kukao, ovaj put Charlesu Michelu, a onda mu zaprijetio

Džaferović ponovno kukao, ovaj put Charlesu Michelu, a onda mu zaprijetio

Nakon izvještavanja medija u Republici Sloveniji o postojanju „non paper“ dokumenta o promjeni granica na Zapadnom Balkanu, stvorena je percepcija u bosanskohercegovačkoj javnosti da se od strane nekih krugova unutar Europske unije radi na ugrožavanju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, navodi se u pismu koje je predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu uputio bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

-Ova dešavanja su dovela do ozbiljne destabilizacije i uznemirenosti u našoj zemlji, s obzirom na to da secesionističke političke snage, koje već duži period prijete odcjepljenjem entiteta Republika Srpska, navedene indicije javno tumače kao dokaz o postajanju podrške unutar Europske unije njihovim secesionističkim planovima, pisao je.

Europska unija je jedan od svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini. Temeljnim odredbama ovog međunarodnog sporazuma potvrđen je kontinuitet države Bosne i Hercegovine, u međunarodno priznatim granicama s kojima je postala članica Ujedinjenih nacija, te je decidno zabranjeno odcjepljenje bosanskohercegovačkim entitetima, navodi Džaferović.

Europska unija je, ističe on u pismu, uz Sjedinjene Američke Države, u proteklih 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, glavni stabilizirajući faktor u BiH, zahvaljujući čijem pozitivnom utjecaju su napravljeni brojni koraci u poslijeratnoj obnovi naše zemlje i njenom reformskom razvoju.

-Imajući u vidu europsko iskustvo u prvoj polovici 20. stoljeća, kao i ranije pokušaje etničke podjele Bosne i Hercegovine tijekom agresije 90-ih koji su kulminirali genocidom u Srebrenici, svaki naredni pokušaj prekrajanja granica ugrozio bi mir u našoj zemlji i regionu. To bi zasigurno narušilo stabilnost Europe, utemeljene na principu nepromjenjivosti granica. S obzirom na to da se radi o vrlo opasnim stvarima, osjetio sam potrebu da Vam skrenem pažnju da se ovakve inicijative trebaju u startu onemogućiti. Bosna i Hercegovina očekuje od Europske unije više pažnje kredibilnoj perspektivi članstva Bosne i Hercegovine u EU, naveo je Džaferović u pismu predsjedniku Europskog vijeća.

Bild.ba