Džaferović: Rekao sam Peachu da treba povećati međunarodno vojno prisustvo u BiH

Istaknuo je da nije bilo govora o slanju dodatnih trupa u sklopu vojne misije EUFOR-a.

Arhiva

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom premijera Velike Britanije za Zapadni Balkan Stuartom Peachom kazao je da je u BiH potrebno povećati međunarodno vojno prisustvo što bi predstavljalo veliku stvar za BiH.

“Za mene je ovo jedan važan, bitan sastanak na kojem smo razgovarali o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini”, rekao je Džaferović.

On se zahvalio vladi Velike Britanije što je imenovala specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan koji, kako kaže, može samo da pomogne u rješavanju problema u BiH, odnosno u smirivanju situacije.

“Ono što smo danas mogli da čujemo je podrška jedinstvu i cjelovitosti BiH, reformama, europskom i NATO putu, OHR-u i visokom predstavniku te vojnoj misiji EUFOR-a”, rekao je Džaferović.

Dodao je da je bilo kakva blokada institucija BiH neprihvatljiva, jer one ne smiju biti uslovljavane ničim ni od koga.


“Proizvođenje političke krize, koja može da ode i u sigurnosnu krizu nikome ne odgovara. Mir, stabilnost, reforme treba da odgovaraju svima u ovoj zemlji,” naglasio je Džaferović.

Istaknuo je da nije bilo govora o slanju dodatnih trupa u sklopu vojne misije EUFOR-a.

“Mislim da je ovo prvi u nizu sastanaka, a tako je i kazano, koji će se održati. Ono što ja mislim, što sam rekao na sastanku, da je u BiH osim potrebe da se poštuje bez rezerve ured visokog predstavnika i međunarodno vojno prisustvo, potrebno ojačati međunarodno vojsko prisustvo. Bio bi to mali napor međunardone zajednice za veliku stvar u BiH”, kazao je Džaferović.

Osim toga, rekao je Daytonski mirovni sporazum jedna brižljivo komponovana ravnoteža koja se mora poštovati od strane svih.

SOURCEBild.ba
Previous articleI kod nas, čini se, može kako treba, a potvrdio nam je i sam Herceg: Pripravnici u HNŽ-u birani po kriteriju izvrsnosti, a ne stranačke pripadnosti
Next articleBenjamina Karić pozvala gradonačelnike Mostara i Banja Luke na ručak u Sarajevo
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments