Ekskluzvno: Tužitelju ponuđena dva milijuna da spasi Novalića od optužnice

Ekskluzvno: Tužitelju ponuđena dva milijuna da spasi Novalića od optužnice

Prije dvadesetak dana Mirzi Hukeljiću, jednom od dvojice državnih tužitelja koji vode istragu u predmetu respiratori, ponuđeno je dva milijuna maraka kako bi iz optužnice koja se očekuje izostavio federalnog premijera Fadila Novalića!

Ova informacija Inforadaru je ekskluzivno potvrđena iz izvora bliskih administraciji Američkoga veleposlanstva u BiH.

Prema istim izvorima, nakon što je dobio ponudu koja je sama po sebi dovoljna za novu optužnicu, Hukeljić je zbog nepovjerenja u državne institucije koje su pod političkom kontrolom SDA, HDZ i SNSD-a, o svemu odmah obavijestio Američko veleposlanstvo, o čemu je napravljen i zapisnik.

Cijeli spis potom je proslijeđen odgovarajućim službama u Sjedinjenim Američkim Državama jer je riječ o do sada nezapamćenom slučaju političke korupcije i pokušaja mita prema predstavniku državnog pravosuđa.

Inforadar je u proteklih nekoliko dana u više navrata pokušao da stupi u kontakt sa tužiteljem Hukeljićem, na kraju nam je iz njegovog kabineta poručeno da mu se obratimo mailom, što smo u tri navrata i učinili, posljednji put sinoć. Međutim, on je, nesumnjivo zbog velikog pritiska pod kojim radi, odlučio ignorirati sve naše pokušaje.

Pitanja smo uputili i Veleposlanstvu SAD-a u BiH sa molbom da nam, ukoliko je to moguće, potvrde istinitost ove informacije, koju iz Veleposlanstva nisu negirali. Iz Ureda za odnose s javnošću dobili smo slijedeći odgovor:

– Bosni i Hercegovini su potrebni neovisni, odgovorni suci i tužitelji koji se pridržavaju najviših profesionalnih standarda, kao i političko vodstvo opredijeljeno za stvaranje uvjeta za rad ovih institucija, umjesto da pokušava utjecati na njih ili ih kontrolirati. Sjedinjene Države su i dalje posvećene pružanju podrške stvaranju uvjeta u kojima odgovorni, profesionalni pravosudni sektor može funkcionisati neovisno od političkog utjecaja – odgovorili su iz Ureda za odnose s javnošću veleposlanstva SAD-a u BiH, uz napomenu da oni ne mogu da odgovaraju na hipotetička pitanja.

Prema dva neovisna izvora bliska istrazi, Novalić je u kriminalnoj nabavci 100 neupotrebljivih respiratora, koji su plaćeni 10,5 milijuna KM, bio tek jedan od posrednika, a čitava operacija je osmišljena u samom vrhu SDA od strane pojedinaca kojima za sada, zbog interesa istrage, nećemo otkrivati imena.

Tek je bitno podsjetiti da je od strane SDA, predsjednika ove stranke Bakira Izetbegovića i predstavnika boračkih udruženja bliskih vrhu stranke, izvršen veliki pritisak na Tužiteljstvo i Sud BiH da se osumnjičena trojka (Fadil Novalić, Fikret Hodžić i Fahrudin Solak) pusti iz pritvora i brani sa slobode zbog bojazni da bi netko od njih mogao progovoriti, odnosno, da bi istraga mogla biti usmjerena „u neželjenom pravcu“.

Ono što je također izvjesno jeste da će optužnica biti proširena još nekim imenima, jer su mnogi bili upetljani a i upoznati s kriminalnom operacijom.

Bild.ba