Erdogan u telefonskom razgovoru zatražio primirje, Putin mu rekao koji je uvjet za to

Putin je tijekom razgovora, kako navode u Kremlju, skrenuo Erdoganu pažnju “na činjenicu da bilo kakvi pokušaji Kijeva da odgodi pregovarački proces nemaju perspektivu”.

Predsjednici Turske i Rusije Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin razgovarali su danas telefonom. Erdogan je izrazio spremnost da da svaki doprinos za što brže i mirnim putem rješavanje problema u Ukrajini, javlja Anadolija.

Erdogan je u razgovoru s Putinom istaknuo važnost poduzimanja hitnih koraka za osiguranje prekida vatre, otvaranje humanitarnih koridora i potpisivanje mirovnog sporazuma.

Turski predsjednik je rekao da hitno primirje ne bi samo otklonilo humanitarne opasnosti na tom području već bi i pružilo šansu za traženje političkog rješenja.

I iz Kremlja su priopćili nekoliko detalja telefonskog razgovora. Kako navode, ruski predsjednik je poručio da je prekid “specijalne vojne operacije”, kako on naziva invaziju na Ukrajinu, moguć isključivo ako ukrajinska strana položi oružje i pristane na zahtjeve Moskve za demilitarizacijom.

U priopćenju se navodi i da je Putin Erdoganu “detaljno objasnio glavne ciljeve i zadatke koji su postavljeni” pred ruske trupe, a naglasio je i da se operacije provode “prema planu i u skladu s rasporedom”.


Kremlj u priopćenju ne spominje ukrajinskog predsjednika Zelenskog, čiju je ponudu za sastankom s Putinom u Ankari ili Istanbulu prenio Erdogan, ali se indirektno referira na njega sljedećom formulacijom:

“Potvrđena je spremnost ruske strane za dijalog s ukrajinskim vlastima i sa stranim partnerima u cilju rješavanja sukoba”.

Putin je tijekom razgovora, kako navode u Kremlju, skrenuo Erdoganu pažnju “na činjenicu da bilo kakvi pokušaji Kijeva da odgodi pregovarački proces nemaju perspektivu”.

S druge strane, iz Erdoganovog su ureda priopćili da je turski predsjednik od ruskog kolege zatražio proglašenje primirja u Ukrajini, otvaranje humanitarnih koridora i sklapanje mirovnog sporazuma.

Telefonski je razgovor trajao, kažu, sat vremena tijekom kojih se turski predsjednik ponudio da “pridonese mirnom rješenju konflikta” napominjući da bi prekid vatre umanjio zabrinutost oko humanitarne situacije.

SOURCEBild.ba
Previous articleNajveća mlada ukrajinska zvijezda: ‘Da nije supruge i kćeri, već bih bio na prvoj liniji obrane’
Next articlePutin poslao policiju na narod: Brutalno privode sve koji se bune protiv invazije na Ukrajinu
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments