EU odustaje od mjere koja je totalno razbjesnila Putina, pogledajte o čemu se radi

Vladimir Putin | Izvor: Handout/AFP

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen danas govori o stanju Unije u Europskom parlamentu, a objavila je i prijedloge mjera za zaustavljanje i obaranje cijena energije.

Prema onome što je Von der Leyen objavila, odustaje se od mjere ograničenja cijene ruskog plina, zbog koje je Putin prijetio Europi.

“Želim u potpunosti mobilizirati naše zajedničko tržište. U Ukrajini ima puno dobrih, pametnih kompanija. Želimo proširiti ovu korisnu suradnju. Ukrajinu ćemo uključiti u naše slobodno robno područje. Pravo je vrijeme za to”, rekla je Von der Leyen.

Naše jedinstveno tržište je jedno od naših najvećih tržišta. Znamo koliko je to priča o uspjehu, a to će biti i priča o uspjehu za naše ukrajinske prijatelje. Zato ću danas otići u Kijev i o tome razgovarati s predsjednikom Zelenskim, rekla je Von der Leyen.

Govoreći o ratu, predsjednica EK rekla je da su trebali slušati one koji su govorili o Vladimiru Putinu, spomenuvši ubijenu novinarku Anu Politkovskaju i brojne druge, koji su tragično skončali zbog protivljenja ruskom predsjedniku.


“Rusija i dalje aktivno manipulira našim tržištem energije. Oni su se radije odlučili rasipati plin, nego slati ga nama po ugovorima”, rekla je šefica Komisije, dodavši da je prošle godine oko 40 posto plina uvezeno iz Rusije, a ove godine taj se broj smanjio na 9 posto.

“Određujemo mjere za države članice koje trebaju smanjiti ukupnu potrošnju električne energije”, rekla je Von der Leyen.

“Milijuni Europljana trebaju pomoć. Zato predlažemo ograničenje prihoda kompanija koje proizvode električnu energiju. Te kompanije sada zarađuju profit kakav nikad nisu mogle sanjati. Profit je dobar, ali u ovom je vremenu pogrešno imati izvanredno visoke profite u vrijeme rata i preko leđa naših potrošača”, rekla je Von der Leyen.

“Zbog toga naš prijedlog uključuje proizvođače električne energije iz fosilnih goriva, radi se o 140 milijardi eura, kako bismo ublažili ovaj udarac za države članice. Radi se na hitnim i privremenim mjerama na kojima sada radimo. To uključuje i određivanje najviše cijene plina. Moramo osigurati opskrbu, kao i globalnu konkurentnost i sigurnost globalnog lanca”, rekla je Von der Leyen.

S norveškim premijerom dogovorili su da se oformi tim u kojem će se razgovarati na koji se način može smanjiti cijena plina, rekla je.

Trenutačno tržište električne energije nije ono što nam odgovara i što je pravedno prema našim potrošačima. Potrošači bi trebali imati koristi od jeftinih obnovljivih izvora energije. Zato ćemo odvojiti cijene energije i napraviti sveobuhvatnu analizu tržišta energije, rekla je von der Leyen.

Govorila je i o fosilnim gorivima.

“Samo nekoliko vizionara shvatilo je da su pravi problem fosilna goriva, a ne njihova cijena. Među njima su bili naši danski prijatelji. U prijašnjoj krizi Danska je uložila značajna sredstva u vjetroenergiju i postali su globalni lider i to je put koji trebamo odabrati. Ne brza rješenja, nego promjena paradigme, skok u budućnost”, rekla je Von der Leyen.

“Osnovat ćemo novu europsku banku vodika. Ona će nam pomoći da zajamčimo otkup vodika i to tako da koristimo resurse iz fonda inovacija. Moći će investirati tri milijarde eura da bi se izgradilo tržište vodika. To će biti naš zeleni europski dogovor. I svi smo vidjeli u kojoj je mjeri zeleni plan važan”, rekla je Von der Leyen.

“Ovo ljeto svima će nam ostati zabilježeno u sjećanju. Vidjeli smo suše, velike vrućine i situacija je puno ozbiljnija nego što se čini. Dosad su alpski ledenjaci služili kao rezerve za hitne slučajeve, ali budući da se tope brže nego ikad, buduće suše bit će još gore”, rekla je Von der Leyen, dodavši da od prirode trebamo napraviti svoga saveznika.

Dodala je i da će se udvostručiti kapacitet u borbi protiv požara, da će se nabaviti 10 zrakoplova i dodatni helikopteri. “To je naša europska solidarnost na djelu”, rekla je šefica Komisije.

“Posljednje godine su nam pokazale koliko EU može postići kad djeluje zajedno. Naša ekonomska proizvodnja premašila je u rekordnom roku rezultate otprije krize”, rekla je Von der Leyen.

Europa treba osigurati investicije. Budućnost naše djece ovisi o ulaganju u održivost, ali i o održivom ulaganju, rekla je predsjednica Europske komisije.

Kako krećemo s tranzicijom u području gospodarstva, moramo se osloniti na trajne vrijednosti tržišnog gospodarstva, rekla je Von der Leyen.

Previous articleZvone Boban rekao da bi se Ibrahimović trebao umiroviti, pogledajte odgovor švedske zvijezde
Next articleNa Uzdolu obilježena 29. godišnjica masakra Hrvata od strane bošnjačke Armije: ‘Samo nas istina može osloboditi’
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments