Europska unija je blizu važnog dogovora o nuklearnom naoružanju s ovom zemljom, tako tvrdi Borrell

Američki dužnosnici su bili oprezniji u procjeni napora da se oživi sporazum.

Visoki diplomat Europske unije Josep Borrell izjavio je u subotu da su Iran i svjetske sile vrlo blizu dogovora o oživljavanju svog nuklearnog sporazuma iz 2015., kojim bi se smanjio nuklearni program Teherana u zamjenu za ukidanje strogih sankcija.

Nuklearni pregovori bili su blizu dogovora sve dok Rusija nije u posljednjem trenutku postavila zahtjeve Sjedinjenim Državama, inzistirajući da sankcije uvedene Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu ne bi trebale utjecati na njenu trgovinu s Iranom.

Borrell je ovo izjavio u subotu na međunarodnoj konferenciji Doha Foruma, prenosi Reuters.

Enrique Mora, koordinator EU za nuklearne pregovore, rekao je u petak da će otputovati u Teheran u subotu kako bi se sastao s glavnim iranskim pregovaračem.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian rekao je ovoga tjedna da se nuklearni sporazum može postići u kratkom roku ako Sjedinjene Države budu pragmatične.


Američki dužnosnici su bili oprezniji u procjeni napora da se oživi sporazum.

SOURCEFena
Previous articleČehe je na razmišljanje navela ruska invazija na Ukrajinu. Razmišljaju o kupovini vojnih helikoptera od Amerikanaca, evo kojih
Next articleGranična policija vratila lika koji je pokušao ući u Bosnu i Hercegovinu. Označen je kao sigurnosna prijetnja, evo zašto
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments