Europska unija priprema novi paket sankcija Rusiji. Ova bi mjera mogla biti mnogo jak udar na Putinove financijske prihode

No, izgleda da se članice EU još uvijek nisu složile oko embarga na rusku naftu.

Izvor: Europski parlament

Europska unija priprema novi paket sankcija, koji bi trebao biti fokusiran na ruski izvoz nafte. Lideri EU nadaju se da će dogovoriti zabranu uvoza ruske nafte na sljedećem sastanku ministara vanjskih poslova unije, rekao je jučer šef diplomacije EU Josep Borell.

Očekuje se da će Europska komisija, izvršno tijelo Unije, ovoga tjedna predložiti novi paket sankcija, koji bi mogao uključivati zabranu uvoza ruske nafte. Radi se o mjeri koja bi značila jak udar na financjske prihode Putinovog režima. No, izgleda da se članice EU još uvijek nisu složile oko embarga na rusku naftu.

Borell je rekao kako se nada da će EU “značajno ograničiti uvoz nafte”, ali je priznao da po tom pitanju nema suglasnisti među članicama Unije.

“Ali siguran sam da ćemo, barem što se tiče uvoza nafte, doći do dogovora do sljedećeg sastanka”, rekao je Borell.

Njemačka je, podsjetimo, jučer poručila da je spremna podržati embargo na rusku naftu.


“Uspjeli smo doći do situacije u kojoj Njemačka može podržati embargo na naftu”, rekao je njemački ministar privrede Robert Habeck.

Europa je, podsjetimo, najveći kupac ruskih energenata na svijetu. Europska komisija poručila je da bi mogla poštedjeti Mađarsku i Slovačku od sudjelovanja u embargu na rusku naftu, s obzirom da su te dvije zemlje toliko ovisne o ruskoj nafti.

SOURCEBild.ba
Previous articleZapadni dužnosnici tvrde: Putin će 9. svibnja umjesto pobjede proglasiti rat
Next articleRaguž: Ideja o bojkotu izbora je utopija. Nadam se da će glasači kazniti HDZ, rješenje je u smanjenju broja kantona
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments