Europski parlament i američki Kongres pozvali na poštivanje Daytona i provođenje presuda domaćih i međunarodnih sudova

Naglašava se jedinstven stav dva izaslanstva o transatlantskoj suradnji i o zajedničkim izazovima...

Zastupnici Europskog parlamenta i predstavnici američkog Kongresa sastali su se u Parizu 21. i 22. svibnja na Transatlantskom dijalogu zakonodavaca. Bio je to 84. međuparlamentarni sastanak izaslanstava dviju institucija i prvi osobni susret nakon pandemije. Među sudionicima je bila i Željana Zovko, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta i stalna izvjestiteljica EPP-a za SAD.

U zajedničkoj izjavi, koju su potpisali supredsjedatelji, naglašava se jedinstven stav dva izaslanstva o transatlantskoj suradnji i o zajedničkim izazovima, ponajviše u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu, ali i oko stanja na zapadnom Balkanu.

U priopćenju su sudionici posebno izjavili da podsjećaju na važnost poštivanja Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma i provedbe relevantnih presuda Europskog suda za ljudska prava i presuda državnih sudova kao najboljeg načina za očuvanje stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Osim toga, izjava poziva i na poštivanje Sporazuma o Velikom petku.

“Zajedničkom izjavom, oba izaslanstva pokazala su svoju predanost miru i stabilnosti u i oko EU-a te su se složili da se ta stabilnost može očuvati samo ako se postojeći mirovni sporazumi u potpunosti poštuju i provode”- navela je Zovko, dodajući da je u zajedničkoj izjavi osobita pozornost posvećena onim mirovnim sporazumima koji su sklopljeni u suradnji EU i SAD-a, poput Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma i Sporazuma na Veliki petak.


“Postoji snažna zajednička podrška europskom putu zemalja u okruženju”, istaknula je Zovko.

Ostala pitanja obuhvaćena zajedničkom izjavom su zajednička borba protiv ruskih dezinformacija i zastrašivanja, odnosi s Kinom, energetska sigurnost i transatlantska suradnja u trgovini i tehnologiji. U nedjelju su sastanci simbolično održani u kući Jeana Monneta, jednog od osnivača Europske unije i snažnog pobornika bliskih transatlantskih odnosa, priopćeno je iz Ureda Željane Zovko.

SOURCEBild.ba
Previous articleNjemački diplomat ‘otkrio’ Putinov plan: ‘Želi izazvati glad kako bi destabilizirao Europu’
Next articleNešić: Dok bošnjački političari ne prestanu majorizirati druge narode, BiH ne može krenuti naprijed
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments