Europski parlament zatražio da se otvore dosjei jugoslovenskih tajnih službi

U Odboru ističu da je Zapadni Balkan važna tranzitna regija za šverc droge, ali i da se povećao broj operacija protiv šverca narkotika.

Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta (EP) usvojio je Izvještaj o borbi protiv organiziranog kriminala na Zapadnom Balkanu, u kome se navodi da države regije što prije trebaju otvoriti dosjee jugoslovenskih tajnih službi kako bi se iskorijenile političke i administrativne veze sa organiziranim kriminalom.

Komitet u Izvještaju, objavljenom u utorak, napominje da su veze između organiziranog kriminala, politike i biznisa postojale prije raspada Jugoslavije i da su se nastavile od 1990-tih.

“Odbor…ponavlja poziv, s ovim u vezi, da se otvore arhivi bivše Jugoslavije, i posebno, da bude omogućen pristup dosjeima bivše Jugoslovenske tajne službe UDBA i tajne službe Jugoslovenske narodne armije – KOS, i da se spisi vrate odgovarajućim vladama, ako to one zatraže”, piše u dokumentu, a prenosi Voice of America.

Prema navodima Izvještaja, Odbor naglašava važnost suradnje i razmjene obavještajnih podataka s međunarodnim partnerima kao što su Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i međunarodnim organizacijama kao što su Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i UNODC.

Odbor je pozvao vlade zemalja Zapadnog Balkana da prvenstveno rade na razbijanju kriminalnih organizacija umjesto da se fokusiraju na individualne slučajeve.

U dokumentu se naglašava da organizirani kriminal i korupcija prije svega štete građanima zemalja Zapadnog Balkana, jer potkopavaju njihovo pravo na sigurnost i socijalnu koheziju kao i njihovo povjerenje u demokratski sistem, stvarajući prepreke demokratskim reformama i otežavajući proces pristupanja.


Navodi se i da uskraćivanje europske perspektive zemljama zapadnog Balkana pogoršava, a ne poboljšava situaciju u pogledu organiziranog kriminala, i naglašava da se samo poticanjem procesa integracije u EU situacija može poboljšati.

Izvještaj, pored ostalog, napominje da su vladavina prava i borba protiv korupcije i organiziranog kriminala oblasti u kojima zemlje Zapadnog Balkana trebaju da pokažu veći napredak na svom putu prema EU.

Navodeći da su nedostatak mogućnosti zapošljavanja, korupcija, zarobljavanje države, nejednakost i spor proces pristupanja EU neki od razloga ranjivosti zemalja regije na organizirani kriminal, Odbor je pozvao vlasti zemalja regije i njihove međunarodne partnere da intenziviraju svoje napore u rješavanju tih izazova.

Vanjskopolitički komitet EP žali zbog nedostatka nezavisnosti pravosuđa u zemljama Zapadnog Balkana i potiče usvajanje strateškog pristupa u rješavanju izazova s organiziranim kriminalom.

Prema navodima dokumenta, Odbor je pozvao zemlje zapadnog Balkana da ciljaju kriminalne organizacije, a ne pojedinačni slučajevi, I dodao da potiče nadležna tijela da pojačaju zaštitu doušnika i zviždača, kako bi povećali kapacitet za razbijanje organiziranih kriminalnih grupa.

U Odboru ističu da je Zapadni Balkan važna tranzitna regija za šverc droge, ali i da se povećao broj operacija protiv šverca narkotika.

“Podvlači da je sprečavanje financiranja kriminalnih grupa ključno da se zaustave kriminalne aktivnosti i spriječi njihov upliv u legalnu ekonomiju. Podržava napore država Zapadnog Balkana da riješe pitanje pranja novca, uključujući i usvajanje revidiranog zakonodavstva”, navodi u dokumentu EP i ukazuje na trafiking ljudskih bića, pozivajući na jačanje regionalnih inicijativa zbog snaženja razmjene informacija i policijske suradnje.

SOURCEBild.ba
Previous articleUŽASNO! 19-godišnjaci namamili 11-godišnju djevojčicu u stan pa je silovali
Next articleBanožić otkrio da je Milanović htio poslati hrvatsku vojsku u BiH?
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments