Evo kome je rektor Tomić dodijelio doktorat Sveučilišta u Mostaru

Istaknuo je kako je prof. dr. sc. Marin Milković jedan od prvih rektora koji se odazvao na bilateralni susret sa Sveučilištem u Mostaru

U Sveučilišnoj galeriji u Rodoču u počasnoga doktora Sveučilišta u Mostaru promoviran je prof. dr. sc. Marin Milković, priopćeno je u četvrtak iz Ureda za odnose s javnošću SUM-a.

Povjerenstvo za ocjenu prijedloga o dodjeli počasnoga doktorata činili su predsjednik Povjerenstva dr. art. Svetislav Cvetković, doc., prof. dr. sc. Ivo Čolak, prof. dr. sc. Damir Boras, prof. dr. sc. Jadranka Lasić Lazić i prof. dr. sc. Zoran Tomić.

Odluka o dodjeli počasnoga doktorata prof. dr. sc. Marinu Milkoviću donesena je za izniman međunarodni ugled, osobito kao znanstveniku u području tehničkih znanosti, te za suradnju s akademskom i znanstvenom zajednicom Sveučilišta u Mostaru čijemu ugledu, razvoju, što većoj vidljivosti i prepoznatljivosti neprestano pridonosi, kaže se u obrazloženju.

U počasnoga doktora Sveučilišta u Mostaru promovirao ga je rektor prof. dr. sc. Zoran Tomić, kazavši kako prof. dr. sc. Marin Milković godinama surađuje sa Sveučilištem u Mostaru te kako je riječ o iznimno kvalitetnoj osobi s izraženim vrijednostima našega društva.

“Najizravnije je utjecao na osnivanje nekoliko studija, ali i na pokretanje digitalne tiskare na Sveučilištu u Mostaru. To je osoba s izraženom empatijom prema svakomu čovjeku. Osoba je to koja ima suportivan pristup i želju da uvijek bude od pomoći. Nebrojeno puta trebali smo pomoć ili mišljenje prof. dr. sc. Milkovića, njegova tima i Sveučilišta i uvijek smo bili podržani na sve načine”, rekao je rektor Tomić.


Istaknuo je kako je prof. dr. sc. Marin Milković jedan od prvih rektora koji se odazvao na bilateralni susret sa Sveučilištem u Mostaru i koji je stavio na raspolaganje sve kapacitete Sveučilišta Sjever.

“Sveučilište Sjever pozvalo nas je i povezalo s Međunarodnim združenim doktorskim studijima u Austriji otvarajući nam na taj način novi prostor internacionalizacije. Rektor Milković osobno se zalagao za uključivanje Sveučilišta u Mostaru u nekoliko istraživačkih mreža u Europi te nas povezivao kroz Erasmus programe“, dodao je rektor Tomić.

Promotor dr. art. Svetislav Cvetković, doc., napomenuo je kako je u svome dosadašnjem znanstveno-istraživačkome radu prof. dr. sc. Milković objavio 7 poglavlja u znanstvenim knjigama, 9 monografskih izdanja ili visokoškolskih udžbenika, odnosno priručnika, 2 srednjoškolska udžbenika te više od 130 znanstvenih i stručnih radova u časopisima i zbornicima, pri čemu su navedeni radovi i publikacije citirani 527 puta.

Počasni doktor prof. dr. sc. Marin Milković naglasio je kako je za njega ovaj trenutak u cjelokupnoj svojoj posebnosti emotivan i neponovljiv.

“Ovo je Sveučilište posebnost hrvatskoga naroda i jedino Sveučilište na hrvatskome jeziku koje djeluje izvan prostora Republike Hrvatske te koje jasno artikulira hrvatsko naslijeđe, znanje i kulturu. U sveučilišnoj zajednici europskoga prostora obrazovanja jasno je pozicionirano i prepoznato svojom izvrsnošću i uključivošću te načelima kojima se vodi, što smatram posebno bitnim u multietničkoj zemlji kao što je BiH. Njegove su zasluge za dobrobit i opstanak našega naroda u Bosni i Hercegovini nemjerljive. Zbog toga je shvatljivo i moje osobno zadovoljstvo kao i emocije zbog dodjele titule Doctor Honoris Causa upravo od Sveučilišta u Mostaru”, rekao je počasni doktor.

Izrazio je čvrsto uvjerenje da unutar jednoga naroda ne bi trebalo biti podjela i razlika.

“Ipak smo mi jedan narod, istina, nevelik po broju, ali narod bogate tradicije, jasna identiteta i kulture, s pomalo različitim sudbinama. Za mene je Sveučilište u Mostaru ‘moje’, bilo je i uvijek će ostati jednakopravna i nedjeljiva sastavnica hrvatske sveučilišne zajednice i ogledalo našega naroda izvan granica RH”, zaključio je Milković.

Prof. dr. sc. Marin Milković rođen je u Rijeci (RH) 23. veljače 1975. godine, gdje je stekao osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Diplomirao je na Grafičkome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1998. godine. Rektor je Sveučilišta Sjever od 2017. godine.

SOURCEFena
Previous articleAnaliza Hrvatskog Medijskog Servisa: Očekuje nas prava drama oko formiranja vlasti u Federaciji BiH
Next articleHrvatski politolog raskrinkao SDA: Ovakav ishod u domu naroda je rezultat manipulacija i preletača
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments