Evo što su poručili iz OSCE-a nakon što je za gradonačelnika Mostara izabran Kordić

Evo što su poručili iz OSCE-a nakon što je za gradonačelnika Mostara izabran Kordić

Mario Kordić (HDZ BiH) novi je gradonačelnik Mostara, odlučilo je jučer tajnim glasanjem Gradsko vijeće na sjednici kojoj je prisustvovalo svih 35 vijećnika.

Nakon dva kruga glasanja u kojima se nije izabrao prvi čovjek grada na Neretvi, Kordić je pobijedio u trećem Zlatka Guzina (Koalicija za Mostar). Kordić je dobio povjerenje 17 vijećnika, dok je Guzina podržalo 16. Dva listića nisu ispravno popunjena.

“Pozdravljamo izbor novog gradonačelnika i predsjedavajućeg Gradskog vijeća Mostara. Građanke i građani Mostara imaju visoka očekivanja i zaslužuju novo rukovodstvo koje će unaprijediti dijalog i odgovoriti na najhitnija pitanja, za dobrobit svih”, naveli su iz OSCE-a.

Iako je glasanje bilo tajno pretpostavlja se da su ga podržali vijećnici HDZ-a BiH, HRS-a i Koalicije “Ostajte ovdje – SNSD, SDS i Koordinacija Srba“.

Vjeruje se i da su Guzina podržali Koalicija za Mostar (SDA, SBB i DF), SDP i PMP, dok su vijećnice Naše stranke bile suzdržane, kako je jučer i najavljeno iz ove stranke.

Vijećnica Boška Ćavar (Naša stranka) u više navrata je izjavila da neće glasati ni za HDZ-ovog, niti SDA-ovog kandidata, te da je njezin izbor Irma Baralija – kandidatkinja Naše stranke.

Po okončanju trećeg kruga za govornicu je izašao Guzin, te čestitao pobjedu Kordiću.

“Dragi Mario, igrali smo fer utakmicu. Rekao bih, pravi derbi, a u derbiju je neko morao izgubiti. To sam bio ovog puta ja. Želim ti iskrene čestitke, a ti znaš da su od srca. Želim ti i mudrost i sreću, a ovom Vijeću uspješan dalji rad“, rekao je Guzin.

Nakon njega za govornicu je izašao dosadašnji gradonačelnik Ljubo Bešlić koji je čestitao nasljedniku i zahvalio građanima i suradnicima od 2004. godine.

Kordićevim izborom dolazi do smjene na mjestu predsjednika Gradskog vijeća, pa će Ivana Zeleniku (HDZ BiH) koji će da bi se ispoštovao Statut odmah podnijeti ostavku, naslijediti novi predsjednik (dosadašnji potpredsjednik) Salem Marić (SDA).

Kordić će na funkciji gradonačelnika naslijediti stranačkog kolegu Bešlića, koji je bio prvi čovjek Mostara od 2004. godine.

Bild.ba