Fajon posjetila Bošnjački institut i bulaznila o BiH, analitičar iz Slovenije je spustio na zemlju

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon boravi u BiH. U toj zemlji posjetila je Bošnjački institut – Fondaciju Adila Zulfikarpašića. Taj institut nosi ime po čovjeku koji je svojevremeno potpisivao sporazume s Radovanom Karadžićem i Momčilom Krajišnikom.

Doći u BiH pa posjetiti bošnjački institut i pričati o BiH – nesuvislo je. Zamislite reakcije u bošnjačkoj javnosti da je Fajon posjetila Mostar i razgovarala s udrugama HVO-a ili, čak blaže, Institutom za društveno-politička istraživanja, primjerice. Pa sve bi gorilo! Međutim, njoj je normalno doći u Sarajevo i posjetiti – bošnjački institut, ali joj zato nije smetalo pričati o BiH.

“Uvijek govorimo da su naši odnosi tradicionalno prijateljski, dobri i da nema otvorenih pitanja i to nije samo ustaljena diplomatska fraza. To je čvrsta osnova naše suradnje”, istaknula je Fajon.

Podsjetila je da je prošle godine proslavljeno 30 godina od uspostvaljanja diplomatskih odnosa između Slovenije i BiH, te da je u tom razdoblju razvijena intenzivna i razgranata suradnja praktično u svim poljima. Naglasila je da je danas važno razmišljati o budućnosti, te da je budućnost BiH i cijele regije zapadnog Balkana u EU, prenosi Fena.


“Sada BiH mora učiniti svoj dio posla, prije svega što prije uspostaviti vlasti na svim razinama i početi ispunjavati prioritetne zadatke koje je odredila Europska komisija. BiH se mora pripremati za pregovore, provesti reforme u svim oblastima i pripremiti se za ulazak u EU. To je težak zadatak i to je izueztno složen proces transformacije društva. Stoga će biti potrebno ujediniti sve snage bez obzira na političku, etničku i vjersku pripadnost. Slovenija vam je sa svojim iskustvom i znanjem spremna i dalje pomagati u provođenju potrebnih reformi”, navela je Fajon.

Fajon je odlično na Twitteru odgovorio Darko Mršić prozvavši je zbog odlaska u spomenuti institut i njegovog naziva.

“Znate koje “civilno društvo” u BiH je danas posjetila Tanja Fajon u ime Republike Slovenije? Bošnjački institut Adil Zulfikarpašić. Islamsko-fašistička organizacija nazvana po potpisniku “Povijesnog sporazuma” s Krajišnikom i Karadžićem u jeku krvavog raspada SFRJ”, napisao je Mršić.

Previous articleBakir nam je u panikici: Osmica bi mogao odlepršati s čela Obavještajno-sigurnosne agencije
Next articleIzdano važno upozorenje: Stiže ogroman snijeg, u nekim dijelovima zemlje će biti i do 50 centimetara
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments