Federalna vlada prihvatila švedski grant od 2 i pol milijuna eura, pogledajte u koju će namjenu biti potrošen

Ta sredstva namijenjena su za izgradnju regionalne sanitarnog deponija i reciklažnog dvorišta.

Federalna vlada prihvatila je danas grant Švedske agencije za međunarodni razvoj i suradnju (SIDA) od 2.500.000 eura, a na osnovu ugovora Bosne i Hercegovine s EBRD-om.

Ta sredstva namijenjena su za izgradnju regionalne sanitarnog deponija i reciklažnog dvorišta.

Implementacija projekta podrazumijeva planiranje i uređenje zemljišta, izgradnju prostora za transport i rukovanje, te pretovarnu stanicu u Kladnju.

Također, odnose se i na izgradnju deponija, nabavku opreme, te vodovodne, mehaničke, drenažne i instalacije za snabdijevanje električnom energijom, kao i na izgradnju zgrade, arhitektonski projekt – dizajn, izgradnju platoa za reciklažno dvorište, strukturu (pokrov) i relevantne električne instalacije i opremu za plato reciklažnog dvorišta.

Za realizaciju odluke i izvještavanje zaduženi su Federalno ministarstvo financija, te Grad Živinice i općine Banovići i Kladanj, kao krajnji korisnici granta.


Donošenjem ove odluke stvara se osnova za potpisivanje Supsidijarnog ugovora između BiH i Federacije, to odgovarajućih podugovora o grantu između Federacije i Grada Živinice, Federacije i Općine Kladanj, te Federacije i Općine Banovići, na osnovu kojih će Federacija sredstva granta staviti na raspolaganje Gradu Živinice i Općini Kladanj i Općini Banovići kao krajnjim korisnicima zajma.

Sredstva granta će se koristiti za financiranje Regionalnog projekta čvrstog otpada u Živinicama.

Osnovni cilj i svrha projekta je da se pomogne Javnom poduzeću Eko-Sep d.o.o. Živinice i Gradu Živinice, Općini Banovići i Općini Kladanj u izgradnji regionalne sanitarnog deponija i reciklažnog dvorišta, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

SOURCEFena
Previous articleSjeverna Irska prvi put ima više katolika nego protestanata, pogledajte što to znači
Next articleVIDEO i FOTO I Tomislavgrad: Izumljen prvi “duvanjski” automobil, ručno izrađeni “Predator”
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments