Forto podigao prašinu i našao se na udaru bošnjačke javnosti: “Rat su dobili seljaci”

Velike kritike bošnjačke javnosti izazvao je jučerašnji intervju premijera Kantona Sarajevo Edina Forte za Guardian, u kojem je prvi čovjek KS iznio stavove koji su naišli na burne reakcije javnosti.

Forto je intervju dao za britanski The Guardian, a glavna tema bila je ekonomski i turistički razvoj Kantona Sarajevo te planovi privlačenja investicija kako bi se turistički potencijal kantona maksimalno iskoristio.

Kantonalni premijer se u razgovoru za britanski list prisjetio perioda osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je, kako kaže, Sarajevo bilo kulturno središte bivše države.

“Nećemo biti novi Berlin, ali možemo biti staro Sarajevo, jer je to bilo kulturno središte 80-ih godina”, rekao je. “Svi su htjeli doći ovdje i raditi ovdje i stvarati u pozorištu, muzici, filmskoj industriji. Čulo se zujanje. Zašto jednostavno ne možemo ponovo stvoriti ovu energiju?”

Odgovor na ovo Forto je ponudio u sljedećem navodu.


“Sarajevo je nekada bilo centar rock i pop muzike, ali je to nestalo. Izgleda da su seljaci dobili rat. Urbana kultura umire. Sada je najpopularnija stvar ovdje turbo-folk. Mislim da je odvratno. Bili smo središte urbane popularne kulture, a sada smo središte ničega. Sad uvozimo kulturu iz Srbije i to ne najbolju. Ne želim zvučati pesimistično, u politici sam da promijenim stvari. Ali potrebni su nam saveznici”, dodao je Forto.

Da li Forto izvor svih problema s kojima se kanton svakodnevno nosi vidi isključivo u ljudima sa sela ili se samo “nespretno” izrazio ne možemo sa sigurnošću ustvrditi, no ove njegove izjave odmah su naišle na oštre osude bošnjačke javnosti, a oglasio se i bošnjački radikal Reuf Bajrović.

“Sramota! Najgori dio je ova skandalozna samoorijentalizacija idiota koji je premijer Kantona Sarajevo”, napisao je bivši radikal Reuf Bajrović, podijelivši citat iz teksta u kojem se nalazi Fortina sporna tvrdnja.

Previous articleMVEP RH reagiralo na potez Draška Stanivukovića: “Neprihvatljivo da se veliča teroristički čin…”
Next articleDan RS-a obilježava se i u Brčkom: Na svečanost došao i Dodik
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments