FOTO Bild.ba donosi zaključke HNS-a: Ili dogovor i Izborni zakon ili Herceg-Bosna

Sedam je zaključaka koji bi se sutra trebali usuglasiti na zasjedanju Hrvatskoga narodnog sabora, doznaje portal Bild.ba.

Po dokumentu u koji Bild.ba ima uvid, riječ je o okvirnom prijedlogu zaključaka koji je usuglašen između stranaka koje čine Hrvatski narodni sabor.

Moguće je da se dogode manje izmjene tijekom petka i subote ujutro, ali kako naš izvor iz HNS-a tvrdi, “to bi trebalo biti to”.

Zaključci su i općeniti i oštri, ovisi kako ih promatramo.

Prvi zaključak HNS-a, odnosno ono što su ustvrdile članice HNS-a, kaže: “Hrvatski narodni sabor ocjenjuje kako je pregovarački tim HNS BiH u dosadašnjim pregovorima dosljedno provodio utvrđeni pregovarački okviri Sporazum iz Mostara od 17. lipnja 2020. godine o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH i ograničenim izmjenama Ustava BiH, posebno u dijelu koji se odnosi na legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama vlasti.”


Drugi zaključak HNS-a tiče se odluke Ljubić i nepostojanja uvjeta za održavanje izbora.

“Hrvatski narodni sabor potvrđuje da se nisu stekli formalno-pravni uvjeti za održavanje Općih izbora 2022. Postojeći Izborni zakon nije usklađen s Ustavom BiH i antidaytonski je. Njegovim izmjenama treba omogućiti provođenje odluke Ustavnog suda BiH U-23/14 i svih presuda Europskog suda za ljudska prava”, piše u zaključku HNS-a.

U zaključku broj tri HNS ističe da je spreman i dalje pregovarati oko Izbornoga zakona:

“Hrvatski narodni sabor je spreman nastaviti pregovore oko izmjena Izbornog zakona i ograničenih ustavnih izmjena, na tragu već usuglašenih izmjena Ustava BiH s Venecijanskom komisijom i predstavnicima međunarodne zajednice kako bi se stvorili preduvjeti za održavanje Općih izbora”, kaže se.

Četvrti je zaključak zanimljiv jer praktično sve probošnjačke stranke karakterizira kao uzurpatore hrvatskih političkih prava i ugrozivače hrvatskih nacionalnih interesa te im poručuje da nisu partner HNS-u.

“Sve političke aktere koji blokiraju provođenje Sporazuma iz Mostara i time onemogućavaju hrvatskom konstitutivnom narodu legitimno predstavljanje u Domovima naroda i Predsjedništvu BiH, Hrvatski narodni sabor smatrat će uzurpatorima hrvatskih političkih prava te ugrozom nacionalnih interesa i političkog subjektiviteta Hrvata u BiH. Takvi politički subjekti i akteri nisu i neće biti politički partneri HNS-a BiH”, stoji u četvrtom zaključku.

Peti zaključak se tiče Središnjeg izbornog povjerenstva.

“Hrvatski narodni sabor smatra da je Središnje izborno povjerenstvo uspostavljeno izvan zakona i predviđenih procedura te kao takvo nema ovlasti zakonodavca. Na pokušaj raspisivanja Općih izbora kao neustavan i antidaytonski čin bez dogovorenih izmjena Izbornog zakona, Hrvatski narodni sabor će pozvati svoje članice da se suprostave svim legitimnim pravnim i političkim sredstvima”, navodi se.

Šesti zaključak navodi sljedeće: “Hrvatski narodni sabor će dosljedno poštivati postojeći ustavno-pravni poredak BiH koji su utvrdili Hrvati, Bošnjaci i Srbi kao tri ustavno jednakopravna konstitutivna naroda, sve do trenutka kada inicijative za izmjenu Ustava BiH i njenih zakona ne naruše takve odnose na štetu hrvatskog konstitutivnog naroda”.

Zaključak broj sedam je možda i najjasniji. Ili Herceg-Bosna ili Izborni zakon i konzumacija političkih prava.

“Hrvatski narodni sabor obvezuje svoje članice da ukoliko ne budu mogli u cjelosti ostvariti svoja konstitutivna prava na legitimno predstavljanje i ustavnu jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda zajamčena Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, da pokrenu pravne i političke procedure za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH kojom će osigurati potpunu ustavnu jednakopravnost tri konstitutivna naroda”, zaključuje se u sedmom te posljednjem zaključku HNS-a za subotnje zasjedanje.

 

Previous articleIzvanredno zasjedanje krovne institucije Hrvata u BiH bit će zatvoreno za javnost
Next articleViše od pola direktora sebi povećalo plaće
Pretplati se
Notify of
guest
7 Comments
Novije
Starije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
SuhRa

Treći entitet znači ukidanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a u tom slučaju povratak RBiH i Ustava iz 1991 godine je neminivan !

Ivan

Samoubojstvo!Ovo je plan Milokrada Dodika, velikoga pajde naseg stolnog(dozivotnog) predsjednika.Ni njmeu ne odgovara drzava i drzavni Vrhovni sud jer ce morati da se odrekne Radoboljske ljepote a i zatvora ardi istoga a i radi Aluminijskog kombinata.Zna se jako dobro zasto “drug Dragan” zeli biti uz rame Milokrada Dodika protivu kojega je cijeli svijet.A nas ne iseljavaju Bosnjaci, vec HDZ i DRUG Covic. Da Covic ne suruje sa Dodikom, nebi ni Bosnjaci glasovali za Komsica , za kojega je glasovao i jedan dobar dio Bosanskih Hrvata.Ali ta cinjenica se uporno presucuje. Odnos republike Hrvatske naspram BiH a posebice raznoraznih ruznih prica o Bosnjacima od strane Hrvatskih predsjednika(Kitarovic, Milanovic) nije donio nista dobra Hrvatima u BiH. Totalno pogresna logika.

never baklava

Mjesec sija, zeleni se trava
Sagni se Mujo, vidi ti se glava

SuhRa

Jesi li to sam smislio ili ti je neko pomagao !

zunzo

kaze se “netko” a ne “neko” …. idi skoluj se

lip

Ovo je za pocetak dobro, neka se Muslimani izjasne je li zele da BiH postoji ili ne. Do njih je. Puna podrška!!!

suva međa

Ovo će vrijediti do onog trenutka dok se ne počnu dijelit pozicije u strukturama vlasti a tada Hrvata neće biti više u njihovim glavama.