Glasovanje ipak tajno, a ima promjena u gradonačelničkim kandidatima

Glasovanje ipak tajno, a ima promjena u gradonačelničkim kandidatima

Na nastavku konstituirajuće sjednice Gradsko vijeće Mostara uvažilo je mišljenje visokog predstavnika da se izbor mostarskog gradonačelnika treba obaviti tajnim putem te je poništilo prvi krug izbora koji je održan u petak.

Tako će u nastavku sjednice biti ponovljen prvi krug glasanja, a također je ostavljena mogućnost eventualnih novih kandidatura za mostarskog gradonačelnika.

Vijećnici su donijeli odluku da se tajno glasanje omogući i vijećnici BH bloka Boški Ćavar koja zbog bolesti ne prisustvuje današnjem zasjedanju.

U prvom krugu glasanja za mostarskog gradonačelnika u petak najviše glasova dobio je kandidat HDZ-a BiH Mario Kordić – 14, kandidat Koalicije za Mostar Zlatko Guzin 11, a kandidatkinja Bh. bloka Irma Baralija 5 glasova, dok su dva vijećnika Prve mostarske partije i tri vijećnika Hrvatske republikanske stranke bili suzdržani.

Nakon prvog kruga izbora sjednica je prekinuta zbog nedostatka kvoruma, a u međuvremenu visoki predstavnik Valentin Inzko poništio je prvi krug glasanja jer je ono provedeno javnim, a ne tajnim glasanjem kako je predviđeno Statutom Grada Mostara.

Arman Zalihić (SDP BiH) novi je kandidat za gradonačelnika Mostara, nakon što su vijećnici omogućili novo kandidiranje za prvog čovjeka Grada na Neretvi.

Prethodno je Gradsko vijeće poništilo prvi krug glasanja u kojem su bili Mario Kordić (HDZ), Zlatko Guzin (SDA) i Irma Baralija (Bh. blok).

Oni će, zajedno sa Zalihićem, nastaviti utrku za mjesto mostarskog gradonačelnika.

U tijeku je pauza prije koje su izabrani članovi odbora za imenovanje gradonačelnika.

Nakon pauze očekuje se prvi krug glasovanja.

Fena / Bild.ba