Gospodin s fotografije danas je postao jako važan dio povijesti Izraela

Gospodin s fotografije danas je postao jako važan dio povijesti Izraela

Prvi veleposlanik Ujedinjenih Arapskih Emirata u Izraelu stigao je u tu zemlju u ponedjeljak, obećavajući izgradnju novih bilateralnih odnosa, a dužnosnici su rekli da će tražiti lokaciju za zgradu veleposlanstva na području Tel Aviva.

Mohamed Al Khaja, bivši predstojnik ureda ministra vanjskih poslova UAE, predat će na početku trodnevne posjete vjerodajnice izraelskom predsjedniku Reuvenu Rivlinu, javlja Reuters.

Na sastanku s ministrom vanjskih poslova Gabijem Ashkenazijem u Jeruzalemu, 40-godišnji Al Khaja rekao je da je “vrlo ponosan i počašćen što je prvi veleposlanik Emirata u Izraelu”, gdje su, kako je rekao, on i njegovi domaćini razgovarali o “modelu zajedničkog djelovanja”.

– Moja je misija ovdje njegovati i razvijati međusobne odnose i nadamo se da će ovo donijeti mir i napredak ljudima na Bliskom istoku – rekao je Al Khaja.

UAE i Izrael oslužbenjeli su unaprijeđenje diplomatskih odnosa u Washingtonu 15. rujna. Kao razlog otvaranja novog poglavlja naveli su zajedničku zabrinutost zbog Irana.

Njihovi takozvani “Abrahamski sporazumi”, kojima se pridružio i Bahrein, omogućili su unaprijeđenje turizma i trgovine između Izraela i arapskih zemalja Zaljeva.

Palestinci su kritizirali nove odnose zaljevskih zemalja i Izraela, zabrinuti da bi njihov vlastiti neispunjeni cilj državnosti mogao biti ostavljen po strani.

Fena