Gospon Komšić je nešto dosta nesuvislo pričao o Kosovu

Gospon Komšić je nešto dosta nesuvislo pričao o Kosovu

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, komentirajući pitanje priznanja države Kosovo, što je bila jedna od glavnih tema na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva BiH, podsjetio je da i u ranijim sazivima Predsjedništva također nije bilo konsenzusa oko priznanja Kosovo.

– Sad smo to pitanje aktualizirali i ne mislim da je to loš potez. Naši prijatelji s Kosova osjećali su da se svi u BiH odnosimo prema tome indiferentno. Sad smo, barem mi koji smo za državu BiH pokazali, da nije tako i da nismo svi isti. Poslali poruku ljudima na Kosovu da smo zaiteresirani za priznanje – rekao je Komšić za Fenu.

Kako kaže, “zbog naše ranije indiferentnosti prema priznanju Kosova, Kosovo nam je uvodilo takse, ponašalo se prema nama kao prema Srbiji, čak su ti odnosi bili još lošiji jer Kosovo i Srbija surađuju”.

– Sad znaju da u većini ljudi i politika u BiH imaju prijatelje, unatoč stavu Dodika. Prije nekih dvadesetak dana, pozvao me veleposlanik Kosova u Hrvatskoj i zahvalio se na zalaganju za priznanje Kosova, potpuno upoznat sa činjenicom da se Dodik tome protivi i da će konačno priznanje Kosova od strane BiH u ovom trenutku teško biti postignuto – zaključio je Komšić.

Bild.ba