Gospon s fotke ovogodišnji je nositelj ne baš laskave titule najseksista godine u Sloveniji

Gospon s fotke ovogodišnji je nositelj ne baš laskave titule najseksista godine u Sloveniji

U Sloveniji je za “najseksističku” izjavu godine proglašena Twitter poruka poznatog intelektualca i bivšeg ministra u kojoj je silovanje doveo u vezu seksualnom revolucijom iz 60-ih godina prošlog stoljeća, no on tvrdi da je ono što je napisao uzeto iz konteksta.

“Ako je seks samo rekreacija, onda silovanje nije ništa gore od faula u sportu”, dio je Twitter poruke kojom se u nedavne polemike o zakonskoj redefiniciji pojma silovanja u kaznenom zakonu, nakon više objavljenih slučajeva  spolnog uznemiravanja žena na fakultetima, uključio Žiga Turk, profesor informatike na Fakultetu za građevinarstvo i geodeziju u Ljubljani.

Ženska udruga “Crvene zore” i portal Spol.si, koji svake godine biraju najizrazitiju seksističku javnu izjavu među onima u kojima se napada, ponižava ili vrijeđa druge na osnovi spola, spolnog usmjerenja ili rodnog identiteta, odlučili su da je ta izjava bila najuvredljivija prema ženama u proteklih godinu dana. Uz ovu, bilo je još 26 “nominacija” za takav neslavni naslov, prenosi Hina.

Oni tvrde da je Turk “relativizirao” seksualno nasilje nad ženama, tražeći izvor tome u seksualnoj emancipaciji žena jer, kako navode, silovanje nije seks nego nasilje u kojemu se seks koristi kao nasilno sredstvo. Turk u Sloveniji važi za jednog od najistaknutijih “desnih” intelektualaca, vrlo je politički angažiran na društvenim mrežama i svojim kolumnama u medijima, a u dva je navrata bio ministar u vladama Janeza Janše, jednom kao ministar za razvoj, a drugi put kao ministar znanosti i obrazovanja.

On je onima koji su mu dodijelili “neslavnu nagradu” za najseksističkiju izjavu poručio da je još jednom pročitaju u cijelosti, kako bi se uvjerili da nije istina da “relativizira” silovanje nego da suprotno tomu tvrdi da je riječ o zločinu, te ocijenio da ga se pokušava osramotiti u javnosti “zato što često javno podržava vladu”.

U svojoj izvornoj poruci na Twitteru, Turk je početkom veljače, kad je dolazilo do oštrih socioloških  i ideoloških polemika oko fenomena spolnog uznemiravanja, napisao da je problem u  seksualnoj revoluciji iz 60-ih godina, jer se slobodna  spolnost počela shvaćati kao sport, odnosno rekreacija.

“A ako je seks samo rekreacija, onda ni silovanje nije ništa gore od faula,  no ako nije – onda otpada i temeljna premisa usporednog pogleda na to pitanje koje se afirmira još od 1968. godine”, naveo je tada Turk, koji negira da je relativizirao seksualno nasilje nad ženama kao takvo, javila je Hina.

Bild.ba