Grlić Radman: Jugoslavija se raspala upravo zbog građanskog koncepta koji se danas zagovara i za BiH

Kazao je i kako su hrvatske vlasti uspjele osvijestiti međunarodnu zajednicu o štetnosti tog pristupa.

Jugoslavija se raspala upravo zbog koncepta građanske države koji se zagovara za Bosnu i Hercegovinu, rekao je u subotu u Minhenu na sigurnosnoj konferenciji, šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

Kazao je i kako su hrvatske vlasti uspjele osvijestiti međunarodnu zajednicu o štetnosti tog pristupa.

Grlić Radman je iz Bavarske komentirao nedavnu inicijativu trojice bivših članova posljednjeg saziva Predsjedništva SFRJ Stjepana Mesića, Bogića Bogićevića i Vasila Tupurkovskog koji za BiH predlažu napuštanje Daytonskog sporazuma i etnonacionalnog koncepta vlasti.

“Oni komotno daju preporuke, ali zapravo su jedni od najvećih krivaca za ovakvo stanje. Upravo ja takav građanski koncept, koji je stizao iz Beograda, i koštao bivšu državu, a posljedica je bila velikosrpska agresija”, rekao je Grlić Radman.

Slobodan Milošević htio je stvoriti jednu unitarističku, centraliziranu državu kojom bi se upravljalo iz Beograda, dodao je te kazao kako se bivša država raspala upravo zbog takvog narativa koji zagovaraju bivši hrvatski predsjednik Mesić, Bogićević i Tupurkovski, a koji bi imao, kako je kazao, užasne posljedice na susjednu državu, prenosi Klix.ba.


 

SOURCEBild.ba
Previous article“Ili će Bošnjaci napokon prihvatiti činjenicu da su Hrvati u BiH suveren narod, ili će doći do raspada Federacije BiH”
Next articleHNS BiH – Sinonim borbe za Izborni zakon
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments