Grlić Radman: Neprihvatljivo je da neki politički krugovi prešućuju ili relativiziraju ratne zločine nad Hrvatima u Križančevu selu i Grabovici

Dakako, Hrvatska želi da sva tri konstitutivna naroda budu zadovoljna i sukladno tome da položaj hrvatskog naroda kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda bude ravnopravan.

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman boravio je u utorak i srijedu u službenom posjetu Bosni i Hercegovini. Nakon Srednje Bosne, bio je u Sarajevu da bi svoj dvodnevni posjet završio u Mostaru.

U kraćem razgovoru za portal Fenix-magazin.de hrvatski ministar je uz ostalo govorio o tom posjetu i razgovorima sa svojim domaćinima. Također je govorio o odavanju počasti za 64 hrvatska civila i branitelja u Križančevu selu kod Viteza i 33 hrvatska civila u Grabovici kod Mostara, kao i napadima na Hrvate u BiH zbog isticanja hrvatskih nacionalnih i vjerskih obilježja te incidenatima u Bužimu i Zenici zbog čestitanja Božića.

“Moj posjet Bosni i Hercegovini nastavlja se na nedavni uspješni posjet premijera Andreja Plenkovića i za cilj ima nastavak dijaloga između dviju zemalja, intenziviranje suradnje u nizu područja, kao i razgovore o otvorenim pitanjima. U Sarajevu sam se susreo sa svojom kolegicom ministricom Biserom Turković, a s kojom sam razgovarao o aktualnim zajedničkim infrastruktrurnim projektima, prekograničnoj zaštiti okoliša te o europskim projektima prekogranične suradnje.

Primjerice, u razgovorima sam istaknuo važnost novog mosta Svilaj preko Save koji je otvoren prošle godine, ali i novog most kraj Gradiške čiji završetak očekujemo u ovoj godini. Ujedno sam spomenuo i projekt Južne plinske interkonekcije, koja dobiva na važnosti u trenutnim okolnostima globalnih poremećaja na tržištu energenata. Nema sumnje, ovaj bi infrastrukturni energetski projekt Bosni i Hercegovini otvorio dodatni nabavni pravac za plin, kao i veću sigurnost pri opskrbi.

Također, razgovarali smo o održavanju zajedničke sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske u prvoj polovici ove godine kao i mogućnost održavanja zajedničkog gospodarskog foruma u Sarajevu, kako bismo intenzivirali našu suradnju u navedenim područjima. Naravno, za nas je uspješna, prosperitetna i stabilna Bosna i Hercegovina strateški nacionalni interes te ćemo nastaviti podržavati njezine euroatlantske aspiracije te provedbu nužnih reformi na tom putu.”


Ako ne dođe do izmjene trenutnog Izbornog zakona, s kojim Bošnjaci biraju Hrvatima njihove predstavnike poput slučaja Željka Komšića, što Hrvatska kao potpisnica Daytonskog sporazuma može ili treba napraviti kako bi zaštitila legitimna prava Hrvata?

Hrvatska Vlada aktivno radi na smirivanju tenzija i stoga ohrabruje političke aktere unutar BiH na konstruktivniji pristup, posebno u vezi izmjene Izbornog zakona, kako bi Hrvati mogli demokratski i bez političkog injžinjeringa birati svoje legitimne predstavnike, a to bi nedvojbeno BiH učinilo daleko funkcionalnijom i stabilnijom državom.

Naime, izmjenom Izbornog zakona došlo bi do relaksacije unutar BiH. Na nužnost provedbe tih reformi ukazujemo našim europskim i američkim partnerima te smo uvjereni da će doći do razumnih rješenja i kompromisa, kako se ne bi ponavljao slučaj ‘Komšić’ ili slučajevi biranja navodnih hrvatskih zastupnika u Domove naroda.

Dakako, Hrvatska želi da sva tri konstitutivna naroda budu zadovoljna i sukladno tome da položaj hrvatskog naroda kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda bude ravnopravan. Ovakav iskorak bi zasigurno omogućio i ubrzao put BiH prema članstvu u euroatlantske integracije. Naravno, ne moramo kriti kako je top prvorazredan strateški interes Republike Hrvatske, a vjerujem i interes svih građana BiH.

Tijekom svog posjeta susreli ste se i s Hrvatima u Srednjoj Bosni i posjetili ste Križančevo Selo kod Viteza, gdje su 22. prosinca 1993. godine pripadnici Armije BIH ubili 64 hrvatskih civila i branitelja, od toga 34 civila, među kojima je bilo i djece. O tom svirepom zločinu, kao i o drugim zločinima Armije BiH poput onog u Grabovici kod Mostara, gdje ste također odali počast za okrutno ubijene 33 hrvatske civilne žrtve, se malo zna u Hrvatskoj i svijetu. Što mislite zašto je tomu tako?

Svi moramo raditi na izgradnji kulture sjećanja koja počiva na istini o onome što se uistinu dogodilo, na jasnoj osudi zločina i poštivanju svih žrtava, i to je jedini način za istinsku pomirbu. Položio sam vijenac na spomen-obilježju u Križančevu selu, gdje su zvjerski ubijeni od strane Armije BiH nevini ljudi – djeca, žene i starci, kao i hrvatski branitelji. Taj zločin se mora sankcionirati i neprihvatljivo je da neki politički krugovi taj zločin prešućuju ili relativiziraju. Slično je i sa ratnim zločinom u Grabovici kod Mostara.

Cilj mog posjeta bio je i ohrabriti Hrvate Srednje Bosne i cijele BiH da unatoč poteškoćama s kojima se suočavaju, ostanu i napreduju u ovim svojim krajevima gdje uostalom žive stoljećima, a samim time doprinesu i uspjehu BiH kao svoje domovine.

Jeste li u Sarajevu razgovarali o napadima na Hrvate u BiH zbog hrvatskih nacionalnih i vjerskih obilježja te o slučajevima iz Bužima i Zenice u kojima su tamošnjim bošnjačkim predstavnicima vlasti zasmetalo čestitanje Božića? SDA se kao stranka nije ogradila od svog načelnika Bužima i tamošnjeg ogranka te stranke, kao niti itko drugi zbog Zenice.

Žalimo zbog sve većeg broja incidenata u BiH vezanih uz obilježja hrvatskog naroda i te zbog napada na katoličke vjernike tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana. Važno je javno osuditi takve negativne pojave, kao i u političkoj retorici uklanjati i najoštrije osuditi takve pojave bez opravdavanja i relativiziranja. Nadam se da će sve razine vlasti u BiH jasno osuđivati takav i slične govore mržnje te kazniti počinioce koji šire netrpeljivost na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Naposljetku, biti članom političkog kluba kao što je EU znači upravo to – omogućiti svima da uživaju sva demokratska i ljudska prava na najvišem nivou.

SOURCEBild.ba
Previous articleDodik otkrio zašto nije unio badnjak u zgradu Predsjedništva BiH
Next articleMostar: Paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima počelo praznovanje Božića
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments