Grlić Radman: Novim Izbornim zakonom ukloniti diskriminaciju; Čović: Dramatična promjena Ustava nemoguća

"Kompromisa oko konstitutivnosti naroda, Doma naroda i legitimnog predstavljanja nema."

Hrvatski šef diplomacije, koji je i dužnosnik HDZ-a, Gordan Grlić Radman izrazio je u petak u Kupresu očekivanje da će se otkloniti mogućnost diskriminacije i preglasavanja bosanskohercegovačkih Hrvata uoči nastavka razgovora sljedećeg tjedna o izbornoj reformi u toj zemlji.

“Novi Izborni zakon trebao bi ukloniti sve diskriminacije u izbornom procesu kako bi omogućio jednakopravnost i očuvanje konstitutivnosti Hrvata”, rekao je Grlić Radman u izjavi za medije.

On je sudjelovao na Klauzuri HDZ-a BiH, koja je održana u Kupresu, kao izaslanik predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Po riječima Grlića Radmana, koji je predsjednik HDZ-ovog stranačkog Odbora za vanjsku politiku, novim Izbornim zakonom treba spriječiti ponavljanje preglasavanja Hrvata u BiH.

“Došao sam dati potporu i ohrabrenje za legitimne zahtjeve za izmjenom izbornog zakona koji će jamčiti konstitutivnost, legitimno političko predstavljanje u zajedničkim tijelima BiH, u tročlanom Predsjedništvu i Domu naroda”, kazao je Grlić Radman najavivši nastavak potpore Hrvatima u BiH kao i zajedničke prekogranične projekte.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je na konferenciji za novinare u Kupresu izrazio optimizam da će se tijekom četverodnevnih razgovora sljedećeg tjedna s vodećim bošnjačkim dužnosnikom, čelnikom SDA Bakirom Izetbegovićem, uz posredovanje posebnog izaslanika za izbornu reformu u State Departmentu Matthewom Palmerom i direktoricom u uredu za Europu i Aziju u Europskoj službi za vanjsko djelovanje Angelinom Eichhorst, postići dogovor o načinu biranja članova BiH Predsjedništva i Doma naroda. Pritom je odbacio mogućnost radikalne izmjene Ustava.


“Oni koji su vjerovali kako je ovo prigoda za dramatičnu promjenu Ustava, jasno je da je to nemoguće uraditi. Iskreno, volio bih da je to moguće uraditi jer mislim da se ova država može urediti mnogo učinkovitije, pravednije i primjerenije vremenu u kojemu živimo”, rekao je Čović. Pojasnio je kako njegova stranka neće prihvatiti izmjene nadležnosti gornjeg, nacionalno koncipiranoga Doma naroda, na čemu inzistira vodeća bošnjačka stranka SDA.

“Kompromisa oko konstitutivnosti naroda, Doma naroda i legitimnog predstavljanja nema. Taktika SDA je da se izbjegne dogovor. To ne može dobro završiti”, istaknuo je čelnik HDZ-a BiH.

Ocijenio je da je neprihvatljivo da se tzv. građanskim modelom (većinskim sustavom odlučivanja) biraju izaslanici za nacionalno koncipirani Dom naroda, odnosno članovi Predsjedništva, budući bi u tome slučaju tri i pol puta brojniji Bošnjaci mogli izabrati sve hrvatske predstavnike u vlasti.

SOURCEBild.ba
Previous articleTisuće rudara ponovno na ulicama, veliki prosvjedi diljem bošnjačkog dijela Federacije
Next articleMostarski gimnazijalci upoznali se sa stvaralaštvom Ivana Vrljića
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments