Grlić Radman pozdravio sporazum lidera hrvatskog i bošnjačkog naroda

Grlić Radman
Grlić Radman
Grlić Radman

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u petak je čestitao političkim predstavnicima Hrvata i Bošnjaka u BiH na postizanju dva sporazuma o izborima i ocijenio kako je riječ o “povijesnom iskoraku”.

Čelnici vodeće hrvatske i bošnjačke stranke u BiH, Dragan Čović i Bakir Izetbegović potpisali su u srijedu sporazume koji bi trebali omogućiti održavanje lokalnih izbora u Mostaru i izmjene zakona o izboru Doma naroda i kolektivnog državnog predsjedništva.

“Upućujem iskrene čestike na postignuta dva velika Sporazuma između političkih predstavnika Hrvata i Bošnjaka u BiH, kojima se dodatno približavaju europskoj obitelji. Svjedočimo povijesnom iskoraku kojim su otklonjene sve prepreke za održavanje izbora u Gradu Mostaru, kao i dodatnoj zaštititi europskih vrijednosti kroz legitiman izbor i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda”, poručio je Grlić, priopćilo je MInistarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske.

Uz sporazum o izborima u Mostaru, hrvatski i bošnjački dužnosnici su dogovorili i izmjene gradskog statuta na čemu je inzistirala bošnjačka strana kako bi se spriječila mogućnost preglasavanja i dominacija brojnijih Hrvata prema Bošnjacima.

Sporazumom o izmjenama izbornoga zakona precizira se kako će se zajamčiti ‘legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama, u Predsjedništvu BiH i domovima naroda’.


Izmjene bi trebalo provesti u skladu s presudama ustavnoga suda BiH i Europskog suda za ljudska prava koje su osporile dijelove izbornog zakonodavstva.

Bild.ba

Previous articleU Hrvatskoj je zbog korone na snazi jedna preporuka kojom neće biti oduševljeni najstariji
Next articlePoznato je hoće li se izbori za Hrvatski sabor odgoditi zbog koronavirusa