Gudelj o Atovićevim prijetnjama ratom: Samo maleni kamenčić u mozaiku bošnjačkog unitarizma

Ilustracija (Bild.ba)

Konzul BiH u Frankfurtu Admir Atović u petak je objavio sporni status na Twitteru, a nakon svega privremeno je obrisao svoj profil. Nakon ponovne aktivacije profila na Twitteru, Atović je obrisao skandaloznu objavu, ali i svoje fotografije.

Naime, Atović je ponukan izjavom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji prijeti odcjepljenjem od BiH napisao: “Sto tisuća Bosanaca s iskustvom rata trenutno živi u Bosni! Municija u Konjicu i Goraždu! Haubice u Travniku! RPG-ovi u Hadžicima! Itd. Uzdaj se u se i u svoje kljuse! Znaju oni da ovo nije šala i da bosanska snaga nije mala maca! Ef. Velic.. Allahu Ekber”.

Objava u kojoj se poziva na rat, posebno u BiH u kojoj mnogo stvari nakon rata još uvijek nije riješeno, bila bi sporna sama po sebi, ali u ovom slučaju radi se o skandalu samim tim što je riječ o izjavi konzula, koji predstavlja državu Bosnu i Hercegovinu, a ne samo Bošnjake.

“Upravo kad pomislimo kako nas u BiH više ništa ne može iznenaditi i kako se ne može pasti niže, pojavi se Atović da nam razbije iluzije. Uvijek se, dakle, može padati niže i u BiH nema dna”, kratko je komentirao Jurica Gudelj, urednik portala Dnevnik.ba.

“Poziv na pripreme za rat upućen iz udobnosti diplomatske fotelje u Frankfurtu je prava slika i prilika današnje bošnjačke politike. Naime, u bošnjačkoj političkoj javnosti stvoreno je takvo ozračje da se svatko tko ne pristaje na bošnjačko-bosanski unitaristički narativ označava prijetnjom, pa i sami stanovnici BiH hrvatske i srpske nacionalnosti. Vjerujem kako je Atović siguran kako su njegove riječi zapravo duboki čin domoljublja prema BiH. Problem je pak u tomu što su u njegovoj viziji domoljublja prema BiH stanovnici ove zemlje hrvatske i srpske nacionalnosti prijetnja. Kad se u bošnjačkoj javnosti govori o novom ratu u BiH, onda je potpuno jasno kako su ‘neprijatelji’ upravo bh. Hrvati i Srbi”, objasnio je Gudelj.


Istaknuo je kako Atović radi isključivo za interese bošnjačke politike, a ne bosanskohercegovačke.

“Posebna je pak priča to kako su likovi poput Atovića uspjeli zaposliti se u bh. diplomaciji i koga oni zapravo po svijetu predstavljaju. Oni ni u kojem slučaju ne predstavljaju Bosnu i Hercegovinu, jer ništa ne može biti ‘bosanskohercegovačko’ ako u sebi ne sadržava i hrvatsko i srpsko i bošnjačko. Jasno je kako Atović radi isključivo za interese bošnjačke politike, a nikako one bosanskohercegovačke”, naglasio je.

“Nažalost, ovakvi primjeri pokazuju koliko je BiH daleko od tog da postane normalnom državom, ali i kako bošnjačka politička javnost shvaća ljude koji imaju druge identitete. Naposljetku, da sve ne bi bilo totalno crno, dobro je da se ovakvi tipovi sami prokazuju i da sveukupna javnost lakše može shvatiti s kim to ovdje zapravo imamo posla”, objašnjava Gudelj.

Riječ je, kaže naš sugovornik, o ljudima kojima nije dosta ratovanja, koji po svaku cijenu nastoje iz BiH istisnuti sve druge identitete izuzev bošnjačkog.

“Atović je tu samo jedan maleni kamenčić u mozaiku bošnjačko-bosanskog unitarizma koji BiH razara jednako kao i srpski separatizam”, zaključio je Gudelj za Direktno.

Bild.ba

 

Previous articleDodik je savršeno obesmislio državu BiH i to je vrijedno slavlja. A fešte, dakako, nema bez harmonike
Next articleIvica Đikić izvrsno je raskrinkao politički lik i djelo Željka Komšića
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments