HDZ BiH uputio hitni zahtjev predsjedatelju Zastupničkog doma PFBiH

Deklaracija bi trebala biti usvojena uvažavajući temeljne odredbe Ustavotvorne skupštine FBiH od 30. ožujka 1994. godine na kojoj je usvojen Ustav FBiH na konstituirajućoj sjednici kojom je implementiran međunarodni sporazum.

HDZ BiH
HDZ BiH

Klub zastupnika HDZ BiH-HNS u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH uputio je hitan zahtjev za dopunu dnevnog reda današnje sjednice s prijedlogom da se usvoji Deklaracija o provedbi Ustava BiH, FBiH, presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

Predsjednik Kluba HDZ BiH-HNS Marijan Klaić uputio je predsjedatelju Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirsadu Zaimoviću zahtjev za hitnu dopunu dnevnog reda današnje sjednice.

U prijedlogu Deklaracije navedeno je se potvrđuje privrženost načelima i ciljevima izraženim Washingtonskim sporazumom i Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH koji su osigurali mir i sigurnost te pozdravlja uloga medijatora i partnera iz međunarodne zajednice koji su pokrenuli proces novog dijaloga i rješenja temeljnih pitanja o unutarnjem zakonodavstvu i političkom sustavu BiH.

U prijedlogu Deklaracije istaknuto je i da predlagatelji podsjećaju na sporazum iz Bruxellesa od 1. listopada 2013. godine unutar kojega je navedeno da metoda izbora dva člana Predsjedništva iz FBIH treba spriječiti nametanje rezultata izbora bilo kojem od konstitutivnih naroda, te da jedan narod neće drugome birati političke predstavnike.

Deklaracija bi trebala biti usvojena uvažavajući temeljne odredbe Ustavotvorne skupštine FBiH od 30. ožujka 1994. godine na kojoj je usvojen Ustav FBiH na konstituirajućoj sjednici kojom je implementiran međunarodni sporazum.


Klub HDZ-a u Parlamentu FBiH predlaže zastupnicima da donesu Deklaraciju kojom pozivaju sve relevantne političke i međunarodne predstavnike i političke subjekte na svim razinama vlasti u BiH da provode presude Ustavnog suda i presude Europskog suda za ljudska prava te da se one međusobno ne isključuju.

Pozvali su HDZ-ovci i da Parlament FBiH potvrdi kako je konstitutivnost naroda i njihovo legitimno predstavljanje temelj Daytonskog sporazuma te da bilo kakvi pokušaji derogiranja konstitutivnosti znače rušenje ustavnog poretka.

SOURCEBild.ba
Previous articleŠačica prosvjednika se sukobila s policijom ispred zgrade OHR-a, razjareni gospodin molio da ga uhite
Next articleVisoki predstavnik će danas porazgovarati s veleposlanicima Kvinte, dat će im dokument na uvid…
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments