HNP i HDZ1990 odbili formirati zajednički klub s HDZ-om BiH: Je li Vukadin preveslao Čovića?

Po tumačenju izvora iz Devedesetke, Čoviću je glavni pik Hercegbosanska županija kao jedina županija u kojoj hrvatska opozicija suvereno vlada

Predsjednik HNP-a i premijer Hercegbosanske županije Ivan Vukadin jučer je HMS-u izjavio kako će ove dvije stranke, koji čine zasebnu koaliciju, podržati HDZ BiH kako na federalnoj tako i državnoj razini, gdje očekuju da će njihov kandidat predsjednik “Devedesetke” Ilija Cvitanović biti izabran u Dom naroda Parlamenta BiH, ali da neće tražiti pozicije u izvršnoj vlasti, piše portal Centralna.

Međutim, iz vrha Vukadinovog HNP-a i Devedesetke saznajemo da se radi o podvali koju je premijer Hercegbosanske županije spremio predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, kao odgovor na Čovićevu konstataciju da je „realna i jedina opcija velika hrvatska koalicija između HDZ-a BiH, Devedesetke i Pomaka“ za uspostavu vlasti u Hercegbosanskoj županiji. Naglasivši u svojoj izjavi „da su HNP i HDZ 1990 kao koalicija svojim djelovanjem unutar HNS-a pokazali da su spremni sudjelovati u svakom konstruktivnom modelu koji omogućava poštivanje volje birača i rad za dobro hrvatskog naroda te da su poštovali i Deklaracije HNS-a“, Vukadin je zapravo prozvao šefa HDZ-a zbog maćehinskog odnosa prema drugoj i trećoj stranci po snazi u Hrvatskom narodnom saboru koje nisu pozvane niti na jedan službeni sastanak vezano za uspostavu vlasti na državnoj i razini Federacije BiH.

Po tumačenju izvora iz Devedesetke, Čoviću je glavni pik Hercegbosanska županija kao jedina županija u kojoj hrvatska opozicija suvereno vlada, dok se u drugim županijama prema opoziciji odnosi tako što im otima zastupnike, piše Centralna.

Da od suradnje HDZ-a BiH s jedne strane i bloka HDZ 1990 – HNP nema ništa dokazuje i odgovor predsjednika Kluba zastupnika HDZ 1990 – HNP upućen predsjedniku Kluba HDZ BiH – HNS u Parlamentu FBiH. Naime, u Klubu zastupnika HDZ-a Bosne i Hercegovine očito smatraju da HDZ 1990 i HNP nemaju pravo na postojanje vlastitog Kluba zastupnika, te zastupnike ovog Kluba pozivaju na sjednice Kluba zastupnika HDZ-a BiH. Ipak, predsjednik Kluba zastupnika HDZ 1990 – HNP, Stipe Tokić u svom je odgovoru rekao da neće prisustvovati sjednicama Kluba zastupnika HDZ-a BiH jer oni tome Klubu ne pripadaju.

Ujedno, postavlja se pitanje od kuda HDZ-u BiH pravo na korištenje imena HNS-a u nazivu svoga Kluba zastupnika, s obzirom da i druge političke stranke poput Pomaka i Devedesetke imaju zastupnike u Parlamentu koji djeluju u vlastitom Klubu. Vukadinova podvala i sam odnos HDZ-a BiH prema drugim članicama HNS-a jasan su znak da HNS predstavlja ispostavu HDZ-a BiH.


SOURCEBild.ba
Previous articleAko Bakir nešto ne poremeti: ovako bi se trebali podijeliti resori u vladi Federacije BiH između HDZ-a BiH i Osmorke
Next articleDesničari u Španjolskoj prosvjedovali protiv vlade, evo što im jako zamjeraju, a ima veze s Katalonijom
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments