HNS se predomislio: Odgoda izbora im je odjednom uredu, a SIP više nije nelegitimno?

Screenshot
Screenshot

Nekonzistentnost politike HNS-a pokazala se, nažalost, još jednom.

Hrvatski narodni sabor BiH drži u potpunosti neprihvatljivim postupanje Središnjeg izbornog povjerenstva BiH kojega, shodno, odbacuje, objavili su iz HNS-a prije nekoliko dana, točnije, 10. travnja, najavivši tako neprihvaćanje odluke o tomu da se lokalni izbori 2020. neće održati. OVDJE OPŠIRNIJE.

Samo pet dana kasnije, u srijedu, 15. travnja, oglasili su se novim priopćenjem u kojemu su kazali kako je odgoda izbora uredu ako uvjeti ne dopuste drukčije.

U ovih pet dana nije se ništa dramatično promjenilo i jasno je danas, kao što je bilo i 10. travnja, da će lokalni izbori biti nemoguća misija jer ne postoje proračunska sredstva namijenjena za tu svrhu.

Također, tijekom mjeseca svibnja se raspisuju izbori i politički subjekti predaju ovjerene kandidacijske liste, kako za gradska i općinska vijeća, tako i za načelničke i gradonačelničke pozicije.

S obzirom na to da je sredina travnja i da je bez nekog čuda nemoguće očekivati promjenu situacije s pandemijom, nejasno je kako bi se izbori uopće mogli održati.


Nejasno je, također, i to zašto HDZ BiH i HNS nisu odmah prihvatili poraz vezan uz imenovanje Središnjeg izbornog povjerenstva.

Ovo oko izbora je u biti nevažna stvar. Oni se jednostavno ne mogu održati iz gore navedenih razloga.

Ostaje za vidjeti kako će HNS odgovoriti na neke druge odluke u kojima će SDA-ovsko i SDS-ovsko Središnje izborno povjerenstvo, de facto, odigrati ulogu zakonodavca.

Srpske i hrvatske stranke u Parlamentu, a koje crpe izborni i legitimitet naroda, jednostavno su bile izigrane i donesena je odluka koja je takva kakva jest. Nejasno je, ipak, kako se netko tko je toliko godina u politici, tako lako dao preveslati i što možemo očekivati od tih ljudi kad su u pitanju neke veće i važnije stvari poput izmjena Izbornog zakona ili ustavnih promjena i implementacija nekih drugih odluka.

Dragan Čović je, doduše, na tiskovnoj konferenciji u Širokom još 8. travnja kazao kako izbora vjerojatno neće biti poručivši da je za ta takvu odluku potrebna promjena Ustava i dvotrećinska parlamentarna većina. Dobro u svemu ovom je to što ćemo vidjeti je li uopće moguće okupiti takvu većinu, a znamo za što je sve ona važna.

Bild.ba

Previous articleU ZHŽ-u još jedna osoba zaražena, ukupno 64 infekcije
Next articleToshiba privremeno zatvara urede i tvornice