Hoće li hrvatska politika iz BiH sutra biti na Danu Republike Srpske: Doznajemo tko ide, a tko ne

Bild.ba informaciju o Čovićevom (ne)dolasku nije uspio dobiti niti iz SNSD-a.

U nedjelju, 9. siječnja, Republika Srpska slavi svoj dan. Trideset je godina od osnutka tog entiteta, a Bild.ba doznaje detalje oko toga kako će Hrvatski narodni sabor, odnosno, hrvatska politika u BiH ove godine pristupiti toj manifestaciji.

Sutra će, dakle, patrijarh Porfirije boraviti u Banjaluci, gdje će služiti svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja s početkom u devet sati.

U podne će biti upriličen svečani defile u Banjaluci, a u 19 sati veliki vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske na platou ispred Palate Republike. Dan kasnije, odnosno u ponedjeljak, s početkom u 11.30, predviđeno je obilježavanje Dana Republike u Brčko distriktu.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, potvrdio je da na proslavu Dana Republike Srpske dolaze predstavnici Rusije, Kine, Srbije, te istaknuo da će ove godine biti još više gostiju i prijatelja koji su privrženi pravu da Republika Srpska bude ono što jest.

On je naglasio da je do famozne odluke “inkvizicionog i antisrpskog” Ustavnog suda BiH koja se tiče 9. siječnja na obilježavanje Dana Republike Srpske dolazio i visoki predstavnik, a da se nakon te odluke sve promijenilo.


“Kada su ukidali Dan Republike Srpske, rekli su da to vrijeđa osjećanje muslimana. To nije tačno! Skupština se desila, slučajno ili namjerno, 9. januara 1992. godine na vjerski praznik posvećen Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu. Mi ostajemo pri tome, to je činjenica”, izjavio je Dodik.

Nije jasno hoće li ove godine predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović ići na proslavu Dana Republike. Naime, na sjednici Predsjedništva HNS-a u Mostaru je u petak i to bila tema kako doznaje portal Bild.ba. Izvori iz stranke su oprečni. Anonimno, neki od dužnosnika HDZ-a BiH su nam rekli da “Čović sigurno ne ide”, dok drugi kažu “da će možda ići”.

Po našim saznanjima, HNS bi mogao imati svoje izaslanstvo u Banjaluci na proslavi Dana Republike, ali Čović, čini se, neće ići, ali nam u HDZ-u BiH nisu mogli službeno potvrditi tu informaciju. Ni Josip Merdžo, glavni tajnik HNS-a BiH “ne zna ide li službeno izaslanstvo HNS-a”. Bio je, kaže u izjavi za Bild.ba, na sjednici HNS-a jučer, ali službeno ništa nije definirano.

Bild.ba je kontaktirao glasnogovornika HDZ-a BiH Anđelka Maslaća koji nam nije otkrio hoće li Čović sudjelovati u obilježavanju Dana RS-a ili neće.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a je, navodno, na sjednici Predsjedništva HNS-a u petak rekao kako bi netko iz hrvatskog izaslanstva trebao biti u Banjaluci s obzirom na to da je visoko izaslanstvo iz Republike Srpske bilo u Mostaru na božićnom prijemu kojeg je u HD HS Kosača organizrao upravo Dragan Čović.

Bild.ba informaciju o Čovićevom (ne)dolasku nije uspio dobiti niti iz SNSD-a.

Jedan od članova Predsjedništva HNS-a BiH i lider HSS-a u BiH Mario Karamatić za Bild.ba je rekao kako on neće ići u Banjaluku. Isto su nam potvrdili i predsjednici HDZ-a 1990 odnosno Hrvatskog nacionalnog pomaka, Ilija Cvitanović i Ivan Vukadin.

Neslužbeno doznajemo kako će manifestacijama u Banjaluci prisustvovati hrvatski dužnosnici iz Republike Srpske – Davor Čordaš i Josip Jerković.

Čović je prije nekoliko godina sudjelovao u ovoj manifestaciji kojom se slavi osnutak Republike Srpske u spomen na 9. siječanj 1992.

VIABild.ba
SOURCEI. Crnjac
Previous articleU Kazahstanu i dalje bukti: Uhićen je važan dužnosnik i nekolicina kolega, riječ je o bliskom suradniku i prijatelju bivšeg čelnika te države
Next articleHalid Bešlić u Sarajevu primio treću dozu cjepiva protiv korone, pozvao i ostale građane na booster
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments