Hodžić i ekipa na respiratorima zaradili pet milijuna maraka?

Na kraju ročišta je tužitelj Hukeljić kazao da odustaje od saslušanja više od 20 svjedoka koji su predloženi optužnicom.

Tužiteljstvo BiH je, na suđenju predsjedniku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću i ostalima, među materijalnim dokazima uložilo dokumentaciju pribavljenu putem međunarodne pravne pomoći iz susjednih zemalja na okolnosti pokušaja nabave i stvarne cijene respiratora.

Tužitelj Mirza Hukeljić je uložio dokaze pribavljene iz Crne Gore, za koje je pojasnio da se odnose na pokušaj nabave respiratora, potom dokaze iz Hrvatske, a za te dokumente je naveo kako su bili osnova za formiranje cijene i da je u ponudi izražena cijena u duplo manjem iznosu, piše Detektor.

Pored toga, uloženi su i dokazi dobiveni iz Srbije, a tužitelj je podsjetio da je Kristijan Marić tijekom svjedočenja govorio kako je Sanja Lekić nabavila 200 respiratora za ponuđača u ovoj zemlji, dok iz dokumenata proizlazi da je nabava po duplo nižoj cijeni nego što je to platila tvrtka “F.H. Srebrena malina”.

“Ovim dokumentima se dokazuje stvarna cijena respiratora koji su iz Kine nabavljani duplo niže”, kazao je tužitelj Hukeljić.

Mirna Avdibegović, braniteljica optuženog Fikreta Hodžića, rekla je da su ugovori o kojima Tužitelj govori zaključeni prije 30. ožujka 2020. i da idu u korist Obrane.


Tužiteljstvo je, između ostalog, predočilo ugovor o kupoprodaji Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i “F.H. Srebrena malina”, potom izjavu o nabavi FUCZ-a koju je, prema tužiteljevim riječima, potpisao Fahrudin Solak. U njoj je navedeno da su nabavljeni invazivni respiratori za potrebu zdravstvenih ustanova u FBiH.

Među dokazima je Tužiteljstvo predočilo i akt Vlade FBiH, kojim se dostavlja mišljenje Federalnog pravobraniteljstva o mogućnosti raskida ugovora između FUCZ-a i “F.H. Srebrena malina”.

“Dokazujemo da nije bilo moguće raskinuti ugovor, da je novac uplaćen dobavljaču u Kini i da on nije bio nepouzdan. Nije bilo mogućnosti da se novac vrati u proračun, a to misli Pravobraniteljstvo i Tužiteljstvo. Na ovaj način je proračunski novac potpuno neosigurano iskorišten”, rekao je tužitelj.

Predočeni su i dokazi za “Srebrenu malinu” pribavljeni u Privrednoj banci i Upravi za neizravno oporezivanje, kao i dijelovi Viber prepiski i e-mail komunikacija koji su predočavani svjedocima u sudnici.

Među predmetima koji su korišteni u komunikaciji a koji su uloženi kao dokazi nalaze se telefoni oduzeti od optuženih Novalića, Solaka i Hodžića, te svjedoka Hasana Ganibegovića, Kristijana Marića, kao i laptopi i središnje jedinice privremeno oduzeti od Ganibegovića i Hodžića.

Na kraju ročišta je tužitelj Hukeljić kazao da odustaje od saslušanja više od 20 svjedoka koji su predloženi optužnicom.

Za zlouporabe prilikom nabave respiratora sudi se federalnom premijeru Novaliću, suspendiranom direktoru FUCZ-a Solaku, direktoru tvrtke “F.H. Srebrena malina” Hodžiću, kao i samoj tvrtci, te federalnoj ministrici financija Jelki Miličević, koja je optužena za nesavjestan rad u službi.

SOURCEBild.ba
Previous articleMožda će ovo zvučati malo neobično, ali Kristina ima 24 godine i 22 djece. I ne planira stati!
Next articleNovaković Bursać: Komšić je sam dokazao da nije član Predsjedništva BiH. Hrvatski narod nema drugog izbora nego ne izaći na izbore
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments