HRS ne staje: Nakon Džaferovića, tužili i Klix zbog negiranja zločina nad Hrvatima u BiH

Hrvatska republikanska stranka je Vijeću za tisak podnijela prijavu protiv portala Klix zbog prešućivanja i negiranja zločina nad Hrvatima u BiH.

Hrvatska republikanska stranka je Vijeću za tisak podnijela prijavu protiv portala Klix zbog prešućivanja i negiranja zločina nad Hrvatima u BiH. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Sukladno načelima Vijeća za tisak BiH za online medije, kao i postupku rješavanja kršenja ‘Kodeksa za tisak i online medije’, a u cilju istinite i pravovremene informacije, štiteći maksimalno slobodu medija i informiranja, kao i slobodu govora i pravo na istinu, ovim putem ulažem prigovor na izvješćivanje portala klix.ba, na temu kaznene prijave protiv Šefika Džaferovića.

Naime, vijest o kaznenoj prijavi portal klix.ba je prenio s naslovom „HRS podnio krivičnu prijavu protiv Džaferovića zbog negiranja navodnih zločina Armije BiH“, kao što je vidljivo na poveznici: https://www.klix.ba/…/hrs-podnio-krivicnu…/211120005 na koju smo zadnji put pristupili 22.11.2021., a što je vidljivo i iz printscreena kojeg prilažemo uz prigovor.

Iz teksta spomenute prijave, kao i službenog priopćenja stranke koja je prijavu i uradila (moguće provjeriti na poveznici: https://hrsbih.org/hrs-podnio-kaznenu-prijavu-protiv…/) vrlo jasno se vidi da smo se pozvali konkretno Članak 145 St 3 KZ BiH koji se tiče „javnog odobravanja, poricanja, grubog umanjivanja ili pokušaja opravdavanja zločina genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina utvrđenih pravomoćnom presudom“, citirajući u istome pravomoćne presude Nihadu Bojadžiću i Mirsadu Tahiroviću.

Prema tome, naslov i sadržaj članka objavljenog od strane autora M.G. koji govori o „navodnim“ zločinima, a ne pravomoćno presuđenim čini jasno kršenje Članka 3, 4, 5 i 6 Kodeksa za tisak i online medije, budući da se ne samo radi o netočnom i/ili krivonavodećem materijalu, nego i mišljenju urednika bez da se jasno istaklo kako se o istome radi.


To je dovelo do toga da spomenuti članak ima 296 komentara većinom huškačke naravi, kao i 567 dijeljenja po društvenim mrežama gdje huškačkih komentara ima nebrojeno više (podaci od 13,00 sati dana 22.11.2021.). Komentare na samome portalu ispod spomenutog teksta nitko nije moderirao, čime je otvoreno dopušten govor mržnje i huškanje.

Da se radi o namjernom krivom navođenju i huškanju može potvrditi i sami sadržaj kaznene prijave o kojoj je riječ, a koju je novinar/autor mogao zatražiti, a gdje smo, uz ove dvije pravomoćne presude, citirali još dvije pravomoćne presude za zločine u logorima ABiH, a to su onaj u Bugojnu i 4. O.Š.u Mostaru. Jednostavnom pretragom na Googleu vrlo lako se može doći i do drugih pravomoćnih presuda.

Dakle, stavljanje u naslov arbitrarnu ocjenu „navodnih“ zločina Armije BiH ne samo da se krše načela Kodeksa za tisak, nego je kažnjivo i citiranim Člankom 145 St 3 KZ BiH. Uz prijavu Vijeću za tisak, sukladno definiranim procedurama, ovim putem tražimo od portala klix.ba ispravku spomenutog naslova.

Prijavu radimo kako bismo ispoštovali zadane procedure definirane nam usmenim putem od strane Vijeća za tisak, kao i Tužiteljstva, a koje prethode kaznenoj prijavi protiv vlasnika i uredništva portala klix.ba.

Ovim putem napominjemo kako, ukoliko portal klix.ba objavi naslov „Armija BiH nije radila navodne zločine, nego pravomoćno presuđene zločine“, s kojim bi ispravili krive navode iz objave u povodu naše kaznene prijave, odustat ćemo od kaznenog gonjenja”, stoji u priopćenju predsjednika stranke, Slavena Raguža.

SOURCEBild.ba
Previous articleVeleposlanstvo RH: Lažiranjem povijesti Izetbegović pokušava grubo asimilirati identitet konstitutivnih naroda
Next articleOpa, Grlić Radman vodio važne razgovore u Vijeću Europe, kaže da je Zapadni Balkan u centru pozornosti
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments