Hrvatski politolog raskrinkao SDA: Ovakav ishod u domu naroda je rezultat manipulacija i preletača

Politolog Danijel Vidović kaže u izjavi za portal Bild.ba kako je ovakav odnos snaga u Domu naroda Parlamenta Federacije

Politolog
Foto: Politolog Danijel Vidović, foto: Screenshot via YouTube RTVHB

Politolog Danijel Vidović kaže u izjavi za portal Bild.ba kako je ovakav odnos snaga u Domu naroda Parlamenta Federacije rezultat makinacija i manipulacija iza kojih stoji SDA.

Vidović je, komentirajući današnji žrijeb u Središnjem izbornom povjerenstvu gdje su dva preostala bošnjačka izaslanika iz Sarajevske i Hercegbosanske županije pripala SDA, rekao kako će SDA sada imati prednost.

“Ako zanemarimo činjenicu da se žrijebanjem, tj. pukom srećom ili slučajnim odabirom odlučuje o izboru izvršne vlasti u državi, što je samo po sebi apsurdno, ovakav ishod glasovanja komplicira izbor izvršne vlasti sukladno postignutom dogovoru HDZ-a i “osmorke”. U tom smislu SDA ima prednost prigodom predlaganja bošnjačkog kandidata za predsjedništvo Federacije BiH što je prvi korak u izboru izvršne vlasti budući da Predsjednik FBIH uz suglasnost dva potpredsjednika predlaže sastav Vlade FBiH koju potom mora potvrditi većina u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH”, rekao je Vidović.

Bitni su, dodaje politolog Vidović, i stavovi međunarodnih aktera.

“Jasno je da SDA, ukoliko njezin kandidat bude izabran u predsjedništvo FBiH može blokirati taj proces. Hoće li se to dogoditi vidjet ćemo uskoro, ali imajući u vidu cjelokupan politički kontekst kao i stavove međunarodnih aktera po ovom pitanju nisam sklon vjerovati da će SDA ići u tom pravcu”, kazao je Vidović za portal Bild.ba.


Vidović se dotaknuo i načela koja su Hrvatima bitna.

“Ono što je u ovom slučaju bitno naglasiti iz hrvatske perspektive jest pitanje legitimiteta koje je nama načelno vrlo bitno. Imajući u vidu cjelokupan izborni rezultat unutar bošnjačkog korpusa jasno je da je u zbroju glasova prevaga na strani dosadašnje bošnjačke oporbe koja se ipak nije preslikala na broj izaslanika u bošnjačkom klubu federalnog Doma naroda. Mišljenja sam da je i površnim promatračima jasno da je takav ishod posrednih izbora rezultat vrlo sumnjivih makinacija i manipulacija te slučajevima “preletača” u nekim kantonalnim skupštinama, a pitanje je koliko takvi postupci pojedinih zastupnika imaju veze s biračkim tijelom koje ih je izabralo na pozicije”, zaključio je on u izjavi za Bild.ba.

VIAI. Crnjac
SOURCEBild.ba
Previous articleEvo kome je rektor Tomić dodijelio doktorat Sveučilišta u Mostaru
Next articleFrende, pobogu, pa jesi realan: u kvizu “Tko želi biti milijunaš” zapeo na pitanju o Hercegovini!
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments