Inzko valjao gluposti pred UN-om. Kao i obično, prešutio SDA ‘nestašluke’

Inzko valjao gluposti pred UN-om. Kao i obično, prešutio SDA ‘nestašluke’

Naglasio je Inzko da je još jednom politička atmosfera zatrovana, a napredak na provođenju reformi gurnut u drugi plan.

Visoki predstavnik Valentin Inzko obratio se danas Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda s porukom da međunarodna zajednica i progresivne snage u BiH prave fundamentalnu grešku ako pretpostavljaju da će se “stvari nekako riješiti jer vrijeme radi za nas”.

– To je fundamentalna greška sve dok su snage dezintegracije jače od snaga reintegracije. Da bi vrijeme bilo na našoj strani, moramo se vratiti dinamici reforme i reintegracije – rekao je Inzko.

Dodao je da su, kao dio dugogodišnje politike osporavanja osnova Daytonskog sporazuma, vlasti Republike Srpske na čelu s Miloradom Dodikom u ožujku usvojile niz zaključaka u tom pravcu.

– Kao što sam izvijestio, ti zaključci predviđaju razgovore između domaćih političkih aktera o budućnosti BiH, ostavljajući otvorenu opciju za takozvanu “mirnu disoluciju” zemlje – rekao je Inzko.

Dodao je da su se travnju čelnici stranaka vladajuće koalicije Republike Srpske sastali, a Dodik je najavio da će RS formirati timove za pregovore, prenosi Fena.

– Jasno je stavljeno do znanja da, ukoliko smjer i ishod tih razgovora ne budu po volji vlasti Republike Srpske, Republika Srpska, citiram “zadržava pravo da donese konačnu odluku o svom budućem statusu”. Kao što se i moglo očekivati, ovakav razvoj događaja uzburkao je stranke sa sjedištem u Federaciji, posebno bošnjačke stranke, od kojih je većina odbacila mogućnost “mirne disolucije”, a neke su predvidjele i rat u slučaju da se Republika Srpska pokuša odcijepiti od BiH. Kao visoki predstavnik, želim biti jasan: Dayton ne daje pravo entitetima da se odcijepe – naglasio je Inzko.

Naglasio je da je još jednom politička atmosfera zatrovana, a napredak na provođenju reformi gurnut u drugi plan.

– I krajnje je žalosno što su vlasti Republike Srpske izabrale baš ovaj trenutak, kada je cijela država još uvijek u problemima zbog pandemije COVID-19. To je istovremeno i trenutak kada su vlasti Republike Srpske morale posuditi 300 milijuna eura prodajom obveznica na londonskoj berzi kako bi pokrile budžetski deficit jer nisu htjele prihvatiti lako rješenje i reforme koje je predložio MMF – naveo je, između ostalog, Inzko, priopćeno je iz OHR-a.

Bild.ba