Iranac smrtonosnim otrovom u Njemačkoj planirao napad

32-godišnji Iranac i drugi privedeni muškarac su odvedeni u donjem rublju i majici kratkih rukava ili s improviziranom jaknom na sebi, izvijestili su očevici. Ni jedan ni drugi se nisu opirali.

Iranac
Foto: Njemački mediji, Bild i DW

32-godišnji Iranac i drugi privedeni muškarac su odvedeni u donjem rublju i majici kratkih rukava ili s improviziranom jaknom na sebi

Njemački su mediji objavili slike osumnjičenog Iranca kojega su specijalci samo u hlačama izveli iz stana punog smrtonosnih supstanci.

Stan 32-godišnjaka u gradu Castrop-Rauxel je pretražen tijekom noći, osumnjičenik je priveden, kao i još jedna osoba, priopćili su državni odvjetnik i policija, prenosi Deutsche Welle. Za sada još nije objavljeno u kojoj su fazi planovi za napad bili i je li već bio odabran cilj. Kao motiv se navodi islamizam. Njemački mediji javljaju da je druga privedena osoba njegov brat.

Prema navodima lista Bild, u policijskoj akciji su sudjelovali i djelatnici Instituta Robert Koch (RKI) kao stručnjaci za borbu protiv bioloških i kemijskih opasnosti. A na položaju su bili i službenici Saveznog kriminalističkopg ureda (BKA) te stručnjaci za deaktiviranje eksploziva. Iz BKA nisu željeli komentirati operaciju te su medije uputili na državno odvjetništvo.

Bild: Iranac htio koristiti opasne otrove

Prema navodima RKI-ja, visoko otrovni ricin se vodi kao biološko oružje na popisu ratnog oružja. Cijanid je također vrlo toksičan, čak i najmanje količine su smrtonosne za ljude.


Policija je u stan upala oko ponoći. Prije toga je mjesto bilo ograđeno u širokom pojasu. Policija, vatrogasci i spasioci bili su na licu mjesta s velikim brojem ljudi. Mnogi pripadnici hitnih službi su nosili zaštitna odijela. Dokazni materijal prikupljen tijekom pretresa je u plavim plastičnim bačvama odvezen na mjesto za dekontaminaciju koje su uspostavili vatrogasci.

„Optuženi se sumnjiči da je pripremao teški čin nasilja opasan po državu”, rekli su istražitelji te dodali kako je pretraga stana bila nužna kako bi se pronašli otrovi i drugi dokazi, prenosi Index pisanje njemačkih medija, piše portal Bild.ba.

32-godišnji Iranac i drugi privedeni muškarac su odvedeni u donjem rublju i majici kratkih rukava ili s improviziranom jaknom na sebi, izvijestili su očevici. Ni jedan ni drugi se nisu opirali.

Za postupak u ovom slučaju je nadležan Središnji ured Sjeverne Rajne-Vestfalije za borbu protiv terorizma pri Državnom tužiteljstvu u Düsseldorfu. Prema navodima medija, Savezni kriminalistički ured danima je pratio Irance. Navodi se da je Nijemce na planiranje napada upozorila jedna prijateljska tajna služba.

SOURCEBild.ba
Previous articleOvo je EVO: riječ je o električnom vozilu koje je proizvedeno u središnjoj Bosni, a evo za što EVO služi
Next articleOvo je već ozbiljna priča: Na graničnom prijelazu zaplijenjeno 270 kg marihuane
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments