Izaslanstvo EU o Dodikovim izjavama: Njegovo ponašanje je jedan od razloga što je EUFOR tu

Izaslanstvo EU u BiH reagiralo je na jučerašnje izjave Milorada Dodika.

Izaslanstvo EU u BiH reagiralo je na jučerašnje izjave Milorada Dodika.

Evo priopćenja Izaslanstva EU u BiH.

“Jučer su iznesene brojne optužbe na račun EUFOR-a, uključujući i navodni nejednak tretman svih u BiH. Ovakve tvrdnje su neosnovane. Mandat EUFOR-a je jasan: osigurati sigurno i sigurno okruženje koje štiti sve bh. građane. EUFOR u potpunosti djeluje u skladu s dodijeljenim mandatom. Svaki pokušaj podrivanja prisustva EUFOR-a u BiH bio bi suprotan interesima bh. građana. Štoviše, time se neće umanjiti odlučnost EU-a da podrži BiH u očuvanju stabilnosti u zemlji.

Potpuno su neprimjereni komentari člana Predsjedništva BiH Dodika o potencijalnom upućivanju njemačkih trupa u okviru EUFOR-a. Šef izaslanstva i specijalni predstavnik EU-a Johann Sattler ističe da se sa ‘podsjećanjem na nacizam iz Drugog svjetskog rata u formi kritike odluke Njemačke da investira u dodatne odbrambene kapacitete kao rezultat agresije Rusije te učestvuje u EUFOR-u otišlo još i niže u istupima. Mora se prestati s ovakvim utrkivanjem u niskim potezima.’ Upravo je ovakvo ponašanje jedan od razloga zašto je EUFOR i dalje neophodan.

Aktualna politika RS-a kojom se podrivaju državne institucije i nadležnosti izaziva strah i nepovjerenje među građanima u zemlji. Jučerašnji huškački i pogrdni komentari narušavaju stabilnost i povjerenje među građanima.


SOURCEBild.ba
Previous articleNapretkov tjedan kulture završen promocijom monografije „Austrougarske utvrde u BiH“
Next articleUkrajina tvrdi: Silovani djevojčica (14) i dječak (11), djevojčica je zatrudnjela
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments