Izaslanstvo EU zaključke je HNS-a shvatilo kao prijetnje? Kažu da izbore svakako očekuju u listopadu

Kada je riječ o izborima, trenutni zakonodavni okvir pod kojim su održani Opći izbori 2018. godine i dalje je na snazi za izbore 2022. godine.

Očekujemo od svih političkih aktera u Bosni i Hercegovini da surađuju u dobroj namjeri kako bi pomogli zemlji da napreduje u postizanju veće funkcionalnosti institucija, prosperiteta i bolje budućnosti u EU, kazali su ovo iz Izaslanstva Europske unije u BiH na upit “Avaza” o zaključcima sa sjednice Hrvatskog narodnog sabora (HNS) održanog u subotu.

Ovo su zaključci HNS-a: Izborni zakon ili teritorijalna reorganizacija zemlje! – Bild.ba

“Prijetnje jednostranim koracima ka novom institucionalnom i teritorijalnom uređenju Bosne i Hercegovine nisu od pomoći za postizanje napretka u trenutnim razgovorima o ustavnoj i izbornoj reformi te dalje produbljuju nepovjerenje između političkih stranaka i ne služe interesima građana Bosne i Hercegovine.

Reuters u analizi nakon zasjedanja HNS-a: Komšić je izabran glasovima Bošnjaka i to izaziva nezadovoljstvo Hrvata – Bild.ba

Kada je riječ o izborima, trenutni zakonodavni okvir pod kojim su održani Opći izbori 2018. godine i dalje je na snazi za izbore 2022. godine. Očekujemo da se Opći izbori u Bosni i Hercegovini održe u listopadu ove godine i pozivamo političke aktere da osiguraju da izbori budu uspješni, slobodni i pošteni.


Evo kako su iz OHR-a prokomentirali zaključke HNS-a BiH: Dobro je da postoji jasna namjera… – Bild.ba

Iako nije upitna legalnost održavanja izbora u Bosni i Hercegovini u listopadu 2022. godine, ipak još uvijek postoji prilika da se osigura da se izbori 2022. godine održe u poboljšanom, nediskriminatornom okviru, na transparentniji način, uz ojačani integritet, što će u konačnici povećati povjerenje građana BiH u njihovu demokraciju. Pozivamo naše partnere u BiH, dok je to još moguće, da osiguraju da se revidirani izborni okvir usvoji na vrijeme prije raspisivanja Općih izbora 2022. godine”, kazali su za portal “Avaza” iz Delegacije EU.

SOURCEBild.ba
Previous articleJohnson ukida sve mjere u Britaniji. Zaraženi ne moraju više u samoizolaciju
Next article‘Sankcije su zadnja opcija. Preferiramo dijalog i okretanje k reformama’
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments