Izetbegović: Čović mi je prenio da nisu za brisanje etničkog prefiksa

Održali smo sastanak, ja, gospodin Špirić i Čović, ali mislim da ne možemo ništa dogovoriti dok stav ne promijeni SNSD, kazao je predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i lider SDA Bakir Izetbegović.

Dodao je da do daljnjeg neće biti kolegija Doma naroda Parlamenta BiH, niti sjednice.

– Neće se moći provesti u praksi odluka u RS u vezi zakona o negiranju genocida. Već 15 godina SNSD ide u pogrešnom smjeru. To je kumovalo odluci mladih ljudi da napusti zemlju. Nigdje dobro ne vodi. Nadam se da će doći do sazrijevanja u RS, a vidimo izjave opozicije u RS da neće pratiti određene politike – kazao je Izetbegović.

Spremni smo pomoći

Na pitanje novinara, Izetbegović je kazao da plan Dodika nije provodiv.


– Sve će to biti oboreno na Ustavnom sudu BiH ili od strane OHR-a – poručio je Izetbegović.

Dodao je da zbog položaja povratnika u RS između ostalog putuje u RS.

– Očekujem da OHR upusti u borbu sa secesionističkim politikama. Mora se tome suprotstaviti. Udara se na pravosuđe, sigurnosne službe – rekao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, HDZ već radi tri godine, a da pritiskom dobije Izborni zakon.

– Traže se da se sjedne i da se razgovara. Ali ja nisam za taj format da u troje sjedimo. Neke stvari se pogrešno shvaćaju, srpska strana smatra da mi namjerno nešto radimo protiv RS. Mi nemamo namjeru da kočimo investicije u RS, mi smo spremni da pomognemo, ali se mora ispoštovati država. Mi smo spremni da pomognemo svaku investiciju, ali se mora ispoštovati državna imovina – poručio je Izetbegović.

Ne poštuje se država

Na pitanje o izbornom zakonu, Izetbegović je kazao da mu je Čović danas prenio da oni nisu za brisanje etničkog prefiksa.

– Bez toga ne vidim način da implementiramo presude iz Straßburga. Spreman sam jedan na jedan da se sastanem s Dodikom, da vidimo da se ne radi o nekim pogrešnim zaključcima. Spreman sam da razgovaramo jedan na jedan, pa i o deblokadi. Možemo i idući tjedan. Da nađemo neki elegantan način da izađemo iz ove situacije pa i kad je u pitanju Inzkov zakon – istaknuo je Izetbegović.

Dodao je da Parlament BiH još uvijek može donijeti isti takav zakon ili vrlo sličan.

– Mi možemo usvojiti sličan zakon i o tome smo spremni razgovarati. Srpska strana mogla bi biti zainteresirana za to. Za ostalo je sužen prostor za pregovore. Neko ne poštuje Ustav, OHR, Europsku konvenciju o ljudskim pravima, ne poštuje državu. Neko misli da ima pravo da na privatnoj imovini napravi crkvu i to u dvorištu žene koja je izgubila tri sina – zaključio je Izetbegović.

Bild.ba

Previous articleKaotična situacija na Kosovu: Liječnici se bore za život ustrijeljenog Srbina
Next articleŠpirić: Ovdje uvijek neko očekuje da se zakon nameće
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments