Izetbegović pokušava prevariti i vlastitoga kuma? Erdogan jedno, Bakir drugo

Izjave nakon sastanka Vučića i Erdogana demantiraju Izetbegovića.

Nakon susreta Vučić-Erdogan, Izetbegović je rekao kako “ne postoji dogovor o održavanju sastanka lidera tri naroda u BiH s predsjednicima Turske i Srbije (i Hrvatske)”, ističući da se radi o pogrešnoj interpretaciji.

Iako Bakir Izetbegović, lider Bošnjaka, negira kako je na inicijativu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, a nakon susreta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića s turskim predsjednikom Recepom Erdoganom, dogovoreno da spomenute zemlju budu posrednice u razgovorima bh. nacionalnih lidera o poboljšanju političkih odnosa u BiH, precizno prevedene izjave nakon sastanka Vučića i Erdogana ga jasno demantiraju.

Naime, nakon susreta Vučić-Erdogan, Izetbegović je rekao kako “ne postoji dogovor o održavanju sastanka lidera tri naroda u BiH s predsjednicima Turske i Srbije (i Hrvatske)”, ističući da se radi o pogrešnoj interpretaciji.

„Radi se, u stvari, o jednoj odavno dogovaranoj trilaterali BiH, Srbije i Turske. BiH će predstavljati institucije, a ne predstavnici stranaka ili naroda“, izjavio je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, takav sastanak trilaterale bi se uskoro trebao dogoditi, a BiH će predstavljati Predsjedništvo BiH u kojem hrvatski narod nije predstavljen.


No, izjave nakon sastanka Vučića i Erdogana demantiraju Izetbegovića.

Prema izvještaju Reutersa, nakon susreta s Vučićem, Erdogan je rekao sljedeće:

“Nakon ovih (srbijanskih) izbora, želimo okupiti lidere triju naroda i održati s njima sastanak. Ovim sastankom poduzeli bismo korake ka očuvanju teritorijalnog integriteta BiH. Želimo okupiti trojicu lidera – Bošnjaka, Hrvata i Srba, i postići ovaj cilj. O tomu smo se složili. Razgovori bi se mogli održati u Istanbulu ili Beogradu”.

SOURCEBild.ba
Previous articleOrban odgodio posjet BiH, Tegeltija potvrdio i otkrio razlog
Next articleInstagram uvodi mjesečnu pretplatu
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments