‘Izetbegović zapravo krči put Dodiku kako bi se što lakše odcijepio od BiH, EU i SAD pilatovski peru ruke’

Europski predstavnici nakon propasti pregovora na kraju su samo konstatirali da će se izbori unatoč tome morati održati. Krešić kaže da je takav stav posve očekivan.

Protekli vikend propao je posljednji pokušaj da se hrvatska i bošnjačka strana dogovore o izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

Posljednja runda pregovora je održana u nedjelju u zgradi Delegacije Europske unije, a na sastanku s direktoricom pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst i američkim ambasadorom u BiH Michaelom Murphyjem bili su lideri šest stranaka (HDZ, HDZ 1990, SDA, NiP, NES, SBB) u BiH, piše Direktno.hr.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović za neuspjeh je okrivio čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića te je ustvrdio kako sada “apsolutno nema uvjeta” za provedbu izbora planiranih za listopad te dodao kako je time najviše izgubila BiH.

Plenković: Upitna je smislenost izbora. Ovako Hrvati unaprijed znaju da ne mogu birati člana Predsjedništva – Bild.ba

Rekao je kako je cilj SDA u startu bio da se ništa ne dogovori nego da ostane status quo što je opisao kao brutalni udar na državu dodajući kako se ipak mora nastaviti dalje, a onima za koje tvrdi da pokušavaju razgraditi BiH poručio je kako u tome nikada neće uspjeti.


Izetbegović izjavio je pak u nedjelju da je odbio plan izborne reforme u BiH jer nije želio pristati na rješenja koja, po njegovoj ocjeni, uvode nejednaku vrijednost glasa, a uvjeren je kako će i bez novog političkog dogovora izbora u listopadu ipak biti.

Izetbegović: Pristao sam da pokušamo naći model za legitimno predstavljanje. Ali da ću to riješiti s Čovićem je nerealna stvar – Bild.ba

Za komentar i na posljednje pregovore koji su bili jedina nada da se uoči izbora planiranih za listopad osigura ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH kojemu je trenutno uskraćeno političko pravo koje nije uskraćeno niti jednom drugom narodu u Europi – pravo da sam bira svoje političke predstavnike, zamolili smo novinara Zorana Krešića.

Krešić: Predstavnici najveće bošnjačke strane zapravo ne žele nikakav dogovor s Hrvatima

“Očekivalo se da će se ovo dogoditi. Ovakav scenarij se već dogodio u Neumu kada je sve bilo OK u razgovorima između hrvatskih i bošnjačkih strana do posljednjeg dana pregovora kada se pojavio neki novi detalj, novi zahtjev bošnjačke strane. To pokazuje da predstavnici najveće bošnjačke strane, a rekao bih na žalost i one oporbe koja se kiti da je građanska, prije svega okupljena iz redova SDP-a, DFF-a i ostalih satelita vodeće bosanske stranke, zapravo ne žele nikakav dogovor s Hrvatima i žele produbljivanje krize koja će posve sigurno nastupiti poslije sljedećih izbora”, kazao je uvodno Krešić.

Pet temeljnih neprincipijelnosti u bošnjačkoj politici koje od moguće čine nemoguću državu – Bild.ba

Ne znam je li javnost u Hrvatskoj upoznata s ovime ili nije, ali sve je u stvari dogovoreno oko reforme Izbornog zakona u BiH, nastavio je naš sugovornik.

“Sve presude Europskog suda za ljudska prava su provedena, s prijedlozima koji su utvrđeni. Presuda Ustavnog suda BiH je također provedena, ali očigledno je to bio preveliki zalogaj Izetbegoviću da se vrati među svoju biračku javnost koja bi onda njega definitivno proglasila izdajnikom jer su očekivanja da se ništa s Hrvatima ne dogovori”, ocijenio je Krešić.

Pregovore usporedio s Miloševićevim ‘trabantima’

“Zahtjev da se izmijeni uloga Doma naroda je otprilike ista onome što su Miloševićevi trabanti pokušali na posljednjem zasjedanju CK Jugoslavije, da se promijeni sustav odlučivanja republika u bivšoj Jugoslaviji. Razmatrao se sustav demokratskog centralizma što je predlagala srpska strana. To isto želi i bošnjačka strana predvođena Izetbegovićem. Dakle, apsolutno je nevažno žive li u ovoj državi Hrvati, Srbi i Bošnjaci. Ispada da se mora poštivati zakon većine kao da postoji jedna nacija, jedna religija i jedna politička opcija, a to nije slučaj. Ovdje postoje i tri naroda, tri politička naroda, tri religije i na kraju krajeva različiti pogledi na prošlost, a ponajprije na budućnost”, ocijenio je Krešić.

Što očekuje da će se dalje događati, upitan je.

“Stvari će se dalje zakomplicirati tako da će se sada voditi borba hoće li se ili neće održati izbori. Oni se mogu raspisati, ali teško se mogu provesti rezultati izbora jer su izbrisani dijelovi Izbornog zakona koji se tiču popunjavanja Doma naroda koji je za Hrvate najznačajniji. Smatram da će se dogoditi blokada, da ćemo imati blokadu neimenovanja nove vlade Federacije, onda i Vijeća ministara, a najveći profit od poteza i odbijanja bošnjačke strane, koliko god to čudno bilo, imat će srpska strana, odnosno Milorad Dodik, čija će se teza potvrditi da je ovakva država nemoguća i neodrživa i bit će u punom smislu ispunjena njegova misija. Dakle čudnovato je, ali Bakir Izetbegović zapravo krči put Miloradu Dodiku kako bi se što lakše odcijepio od Bosne i Hercegovine”.

Dodik: Izbori će se održati i po trenutnom zakonu – Bild.ba

Međunarodna zajednica ‘pilatovski pere ruke’

Europski predstavnici nakon propasti pregovora na kraju su samo konstatirali da će se izbori unatoč tome morati održati. Krešić kaže da je takav stav posve očekivan.

Američko veleposlanstvo: Nažalost, SDA i HDZ nisu postigli kompromis. Izbori se moraju održati na vrijeme – Bild.ba

“To govori o njihovoj apsolutnoj površnosti jer oni u stvari ne znaju ni gdje su došli, ni na kakve razgovore su došli. To govori da međunarodna zajednica vrlo površno gleda na BiH i želi joj pomoći na neki način tek virtualno, a udubiti se u probleme zapravo i ne. Na neki način to možda nije prigodna usporedba ovoga puta zbog svega onoga što se događa u Ukrajini, ali otprilike tako se i Europska unija i SAD ponašaju prema BiH. Dakle, nastoji joj se pomoći, ali ne tako da se dogovori nego da pilatovski od svega operu ruke”, zaključio je Krešić.

SOURCEBild.ba
Previous articleRusija zabranila Facebook i Instagram zbog ‘ekstremizma’, ostala samo jedna aplikacija
Next articlePlenković: Upitna je smislenost izbora. Ovako Hrvati unaprijed znaju da ne mogu birati člana Predsjedništva
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments