Izveo 20 civila iz vlaka, oni kasnije ubijeni u Višegradu, uskoro slijedi izricanje presude

U Sudu BiH u srijedu, 18. siječnja, počinje izvođenje dokaza obrane Ranka Draškića, optuženog za zločine na području Ilijaša.

Državljanin BiH
Ilustracija (Arhiva)

U Sudu Bosne i Hercegovine idući tjedan je planirano izricanje presude Bobanu Inđiću, zapovjedniku Interventne čete Vojske Republike Srpske (VRS), optuženom za odvođenje 20 civila iz vlaka u Štrpcima, koji su poslije ubijeni u Višegradu.

Izricanje presude Inđiću najavljeno je za četvrtak, 19. siječnja. Njemu je ranije suđeno sa Lukom Dragičevićem i još sedmoricom bivših pripadnika Višegradske brigade VRS-a, ali je postupak protiv njega razdvojen jer je u Srbiji bio osuđen za izazivanje prometne nesreće. Poslije izdržavanja kazne mu se nastavilo suditi, javlja BIRN, prenosi Fena.

Prvostupanjskom presudom izrečenom 21. listopada 2022., Dragičević je oslobođen optužbi, a ostala sedmorica su osuđena na po 13 godina zatvora.

U Sudu BiH u srijedu, 18. siječnja, počinje izvođenje dokaza obrane Ranka Draškića, optuženog za zločine na području Ilijaša.

Draškić je optužen sa Savom Manojlovićem da su u svojstvu pripadnika Interventnog voda Teritorijalne obrane srpske općine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade VRS-a, 5. lipnja 1992. sudjelovali u napadu na Lješevo i ubojstvima 20 civila, a oko 100 muškaraca, žena i djece odvedeno je u Podlugove.


Idućega tjedna se nastavljaju suđenja za zločine počinjene na području Goražda, Rogatice, Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta, Krupe, Teslića, Zvornika, Bratunca i Orašja.

SOURCEBild.ba
Previous articleLjubušanka, Jablaničanin, Banjalučanin… ukrali ogromnu lovu institucijama, morat će odgovarati
Next articleBakir nam je u panikici: Osmica bi mogao odlepršati s čela Obavještajno-sigurnosne agencije
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments