Izvori HDZ-a iz Širokog Brijega tvrde: Ova sedmorica su potencijalni nasljednici Zdenka Ćosića!

S druge strane, očekuje se kako bi Ćosić najzadovoljniji bio kada bi njegov nasljednik bio jedan od dvojice ministra iz njegove vlade. To su ministar hrvatskih branitelja Mladen Begić i ministar pravosuđa i uprave Kristijan Zovko.

Foto: Fena

Javnost u Županiji Zapadnohercegovačkoj, ali i šire, jučer je sa zanimanjem pratila događaje sa sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH. Na istoj su predloženi izaslanici HDZ-a BiH za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Među njima je i Zdenko Ćosić, dugogodišnji predsjednik Vlade ŽZH, što u prijevodu znači da Ćosić napušta premijersku poziciju u Širokom Brijegu i odlazi u Sarajevo, piše portal posušje.info.

Odmah su krenule priče o Ćosićevom nasljedniku. Pogled je uperen prema Gradskom odboru HDZ-a Široki Brijeg od kojeg se očekuje kako će prema županijskom odboru stranke predložiti novog mandatara. U kuloarima se spominje kako bi sada ovu poziciju mogli tražiti i Ljubušaci, odnosno Toni Kraljević.

Ipak, dobro upućen izvor blizak širokobriješkom HDZ-u ističe kako većine u Gradskom odboru HDZ-a Široki Brijeg koja bi pustila premijersku poziciju bilo kome nema i kako bi sam takav pokušaj prouzročio krizu u stranci. Isti izvor za naš portal ističe kako se u Širokom Brijegu već nekoliko dana prije službene objave znalo da Ćosić odlazi u Sarajevo, stoga su već za vikend krenuli neformalni sastanci na kojima se traži njegov nasljednik, piše portal posušje.info.

Prema istom izvoru, gradonačelnik i predsjednik širokobriješkog HDZ-a Miro Kraljević na čelu županijske Vlade najradije bi vidio Predraga Kožula, Darija Knezovića ili Vilsona Crnjca. Predrag Kožul zastupnik je u Parlamentu BIH i jedan je od najutjecajnijih HDZ-ovaca u Širokom Brijegu. Isto vrijedi i za Knezovića koji sjedi u Parlamentu Federacije BiH. Vilson Crnjac je na čelu Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽZH, a kratko je bio i ministar pravosuđa i uprave ŽZH. Problem sa svom trojicom je, tvrdi naš izvor, što bi teško napustili pozicije na kojima su sada da bi preuzeli „vruć krumpir“ vođenja županijske Vlade.

S druge strane, očekuje se kako bi Ćosić najzadovoljniji bio kada bi njegov nasljednik bio jedan od dvojice ministra iz njegove vlade. To su ministar hrvatskih branitelja Mladen Begić i ministar pravosuđa i uprave Kristijan Zovko.


Begić je s Ćosićem došao zajedno u vladu 2010. godine. Dobro kotira u braniteljskoj populaciji i što je važno, član je Predsjedništva HDZ BiH. Kristijan Zovko je pak u prošlom sazivu vlade bio Ćosićev najbliži suradnik. Ipak, kako saznajemo, Ćosić se po ovom pitanju nije još otvoreno izjasnio. Izvor iz širokobriješkog HDZ-a navodi kako bi njih dva najradije ostala na čelu svojih ministarstva, iako i druge opcije u ovom trenutku nisu isključene.

Kandidate ima i treća opcija, okupljena oko Mladeži i mlađe ekipe u stranci. To su aktualni zastupnici u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke Ivan Damjanović i Vedran Kožul.

Damjanović je zastupnik već treći mandat i vrlo dobro poznaje situaciju u županiji. Kožulu je ovo prvi mandat, ali nije nevažno što je četiri godine kao predsjednik Mladeži bio i član Predsjedništva HDZ-a BIH. Njih dvojica dobro kotiraju na terenu, odnosno u temeljnim ograncima stranke, što dokazuju i rezultati izbora jer su bez problema s dna lista prošli u Skupštinu iako im mnogi nisu davali ozbiljne šanse.

Pitanje je, navodi naš izvor, koliko bi Širokom Brijegu ipak bilo pametno izabrati nekog od njih dvojice jer bi s time oslabili svoju poziciju u Skupštini. Istu bi tada, uz Ćosića, napustio i netko od njih. Pred Gradskim odborom HDZ-a Široki Brijeg očito je puno posla. Trebat će zadovoljiti sve strane i ponuditi najboljeg kandidata koji će moći uspješno voditi županiju.

SOURCEBild.ba
Previous articleIzaslanici Doma naroda Parlamenta FBiH preuzeli uvjerenja o osvojenom mandatu, poznata imena kandidata za čelnike Doma
Next articlePožar na zgradi u Grudama
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments