Jeste li primijetili kako mnogi štovatelji Haškog suda gotovo s gađenjem odbijaju prihvatiti da je Haag Stari most proglasio legitimnim vojnim ciljem

Naveo je da se radilo o legitimnom vojnom cilju jer je rušenje mosta značilo prekid opskrbe Armije BiH.

Ilustracija

Koordinacijski tim učenika, profesora, roditelja i direktora/ica osnovnih i srednjih škola Mostara, do sada javnosti nepoznata organizacija, poslao je priopćenje za javnost u kojemu navode kako će učenici, roditelji, profesori, direktori i građanstvo 9.11.2021. godine u 10:16 sati biti na Starom mostu povodom obilježavanja dvadeset osme godišnjice od rušenja simbola arhitekture i civilizacije.

– U manifestaciji obilježavanja godišnjice od rušenja Starog mosta će sudjelovati oko 800 osnovaca i srednjoškolaca. Prisustvovat ćemo tradicionalnom skoku skakača u Neretvu bez aplauza u organizaciji ‘Skakača sa Starog mosta, navode iz “Koordinacije”.

Stari most sagrađen je u vrijeme osmanske okupacije Bosne i Hercegovine 1566 god. Tijekom rata u Bosni i Hercegovini (1992–1995), most je djelomično oštetila Vojska Republike Srpske (VRS) i Jugoslavenska narodna armija (JNA), koja je srušila i sve druge mostove u Mostaru.

“Koordinacijski tim učenika, profesora, roditelja i direktora/ica osnovnih i srednjih škola Mostara” u priopćenju za javnost navodi kako su “9. studenog 1993. pripadnici Hrvatskog vijeća obrane(HVO) srušili Stari most kao dio kampanje granatiranja i teroriziranja Mostara što je potvrdio Međunarodni sud u Hagu -postojanje udruženog zločinačkog pothvata HVO i HZHB s ciljem etničkog čišćenja Mostara”, što je netočno.

Naime, Sudsko vijeće Haškog suda, u parvosnažnoj presudi predsjedniku Vlade HR Herceg Bosne dr. Jadranku Prliću, ministru obrane Bruni Stojiću, dvojici načelnika stožera HVO-a Slobodanu Praljku i Milivoju Petkoviću, zapovjedniku Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću i predstojniku Odjela za zatočene Berislavu Pušiću skinulo je s optuženih krivnju za rušenje Starog mosta ustvrdivši kako je granatiranje mosta bilo legitiman vojni cilj, podsjeća Bild.ba.


Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) zaključilo je da nije dokazan element kaznenog djela i ukinulo osuđujući dio prvostupanjske presude za zločin ‘bezobzirnog razaranja gradova i sela’ koji se odnosi na Stari most u Mostaru.

Žalbeno vijeće, kako je tijekom izricanja presude ‘Prliću i drugima’ naveo Carmel Agius, predsjednik ICTY-ja, zaključuje da ni jedan razuman procjenitelj ne može doći do zaključka da je cilj HVO-a bilo teroriziranje civila prilikom rušenja mosta.

Uz suprotno mišljenje talijanskog suca Fausta Pocara, Žalbeno vijeće zaključilo je da, kako je Stari most bio vojni cilj, onda se njegovim razaranjem ostvaruje sigurni vojni dobitak i ne može se smatrati kako je to ‘bezobzirno razaranje’, istaknuo je Agius. Naveo je da se radilo o legitimnom vojnom cilju jer je rušenje mosta značilo prekid opskrbe Armije BiH.

Žalbeno vijeće zaključilo je da nije dokazan element ovog kaznenog djela pa preinačuje zaključak u ovom slučaju da je to bilo bezobzirno razaranje ili razaranje neopravdano vojnom nužnošću. Zaključci poništavaju i daljnje zaključke da je Jadranko Prlić znao za uništavanje Starog mosta.

Most je srušen 9. studenog 1993. godine, tijekom sukoba HVO-a i Armije BiH, a glede njegova rušenja postojale su različite teorije. Jedni su tvrdili da je za razaranje odgovoran izravno general HVO-a Slobodan Praljak, a drugi da ga je srušila Armija BiH.

General Praljak je pokušavao dokazati da most nije srušila granata HVO-a, već postavljeni eksploziv, a u lipnju 2008. godine trojica zagrebačkih stručnjaka, svjedoka obrane, pred sudom su ocijenila da, u trenutku kada je most srušen, s položaja HVO-a na njega nisu ispaljivani projektili. Također, Praljak je tvrdio kako je most srušen aktiviranjem eksplozivnog naboja postavljenog na lijevoj obali Neretve, koja je bila pod izravnom kontrolom Armije BiH.

U priopćenju “Kordinacijskog tima” dalje se navodi kako je most rekonstruiran i potpuno obnovljen 2004.

U srpnju 2005. most je uvršten na listu UNESCO-vih zaštićenih spomenika kulture. Od turističkog značaja je i tradicionalno natjecanje ”Skokovi sa Starog mosta“ koji imaju dugu povijest.

Od 15. kolovoza 2015. Stari most postaje i domaćin natjecanja iz Red Bull Svjetske serije u ekstremnim skokovima u vodu, što se održava tradicionalno i ima turistički značaj u svijetu.

SOURCEBild.ba
Previous articleNestala cesta u Jablanici, vozila zatrpana
Next articleEscobar dolazi za dan-dva, s Dodikom se neće sastati, ali hoće, Bože mi ‘prosti, s Komšićem
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments