Kakav odgovor Tegeltije Sudu BiH!

Kakav odgovor Tegeltije Sudu BiH!

Foto: Avaz

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća odgovorio je na priopćenje Suda Bosne i Hercegovine navodeći da se ova pravosudna institucija “o argumentima i tvrdnjama stranaka u postupku, a VSTS je u ovom konkretnom slučaju stranka u postupku, treba izjašnjavati u zakonom predviđenom postupku po pravnim lijekovima, a ne da putem medija odgovara na argumente stranaka”.

– Potpuno je neprimjereno da Sud BiH u javnoj raspravi zastupa presudu protiv koje je najavljeno pravno sredstvo od strane stranke, a o kojem će taj isti sud odlučivati – naveo je Tegeltija u svom odgovoru.

Ovim se, kako je istaknuo, narušava pretpostavka nepristrasnosti u drugostupanjskom postupku i uopće na taj način se dovodi u pitanje djelotvornost pravnog lijeka ukoliko sud unaprijed zauzima stav o o presudi na koju je najavljeno pravno sredstvo tom istom sudu.

– Presuda koju je donio Sud BiH u odnosu na pravilnik VSTS proizvodi pravno djelovanje u sustavu i donostelj pravilnika (VSTS) , u ovom slučaju odlučujući o podnošenju pravnih lijekova ima pravo da raspravlja o presudi koja ukida pravilnik čiji je donositelj, jer ulaganje pravnog lijeka zavisi od stava donositelja pravilnika o ispravnosti odluke koa se treba donijeti hoće li se i koji pravni lijek upotrijebiti – smatra Tegeltija.

Sud BiH je ranije danas reagirao na izjave Milana Tegletije izrečene jučer u emisiji “Dan uživo” na N1. U svom priopćenju Sud BiH je naveo kako je izneseno niz netočnih informacija.

Bild.ba