Karamatić nakon HNS-a: Ako ne dođe do dogovora Hrvati će uraditi sve da dođe do administrativno – teritorijalnog preustroja BiH

Dodao je da u cijeloj priči nitko ne govori o trećem entitetu, već o administrativno - teritorijalnom preustroju.

Mario Karamatić, predsjednik HSS-a BiH i član predsjedništva HNS-a je u izjavi za medije nakon izvanrednog zasjedanja HNS-a BiH kazao kako on osobno i njegova stranka zagovara revitalizaciju HR Herceg-Bosne, u skladu s međunarodnim pravom, Bečkoj konvenciji o međunarodnim ugovorima.

– Na moju žalost, to nije ušlo među zaključke. Od svih njih, sedmi je najinteresantniji, vjerojatno, a prva tri govore o tome da smo mi spremni sjesti, razgovarati i dogovoriti se o zajedničkoj državi u kojoj će svi biti jednakopravni. Sljedeća četiri zaključka, po meni, vrlo jasno govore što ćemo uraditi ako do tog dogovora ne dođe.

U sedmom zaključku vrlo precizno piše, ako do dogovora ne dođe, da će hrvatske stranke iskoristiti sva pravna i zakonska sredstva, koja će dovesti do novog ustroja BiH i u teritorijalnom i u svakom drugom smislu, na načelima federalizacije. Federalizacija je unija republika, vrlo jednostavna stvar, pa, evo, okvirni sporazum za uspostavu mira, takozvani Daytonski sporazum je precizirao tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Osnove matematike kažu da tri i dva jednostavno ne ide, kako god ga gurate, nije djeljivo, a tri s tri se može vrlo jednostavno podijeliti, pa se ujediniti da postane jedno-rekao je Karamatić.

Dodao je da u cijeloj priči nitko ne govori o trećem entitetu, već o administrativno – teritorijalnom preustroju.

– Možemo ga zvati „čunga-lunga“, apsolutno je nebitno, ali svi koji žive u ovoj zemlji trebaju biti jednakopravni na svakom pedlju -rekao je on.


Ako ne dođe do dogovora, poručio je Karamatić, hrvatske stranke će uraditi apsolutno sve da dođe do administrativno – teritorijalnog preustroja BiH, u kojoj će, u najmanje jednoj administrativno-teritorijalnoj jedinici Hrvati imati većinu-naveo je Karamatić.

SOURCEAvaz.ba
Previous articleVIDEO Kramarić zabio za slavlje Hoffenheima protiv Wolfsburga
Next articleSDA se nisu svidjeli zaključci HNS-a: Spominjali Milanovića i UZP pa kazali “teritorijalne reorganizacije” neće biti
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments