Kina i Iran sklopili veliki sporazum, trebao bi trajati najmanje 25 godina

Ministar vanjskih poslova Irana Hossein Amirabdollahian sastao se u petak s kineskim dužnosnicima, a tema razgovora je bilo unapređenje suradnje Irana i Kine.

Iranski šef diplomacije se tijekom jučerašnjeg posjeta sastao s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem, a iranski i kineski dužnosnici su razgovarali o konačnom početku primjene 25-godišnjeg sporazuma o suradnji dvije države koji je potpisan u ožujku 2021. godine.

Amirabdollahian je nakon sastanka izjavio kako je prenio poruke iranskog predsjednika Ebrahima Raisija koji je poručio kako povijesni sporazum dvije države može početi s primjenom.

Kinesko-iranski sporazum koji su potpisali ministar vanjskih poslova Kine Wang Yi i bivši ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif sadrži tri dimenzije.

Prvi dio plana definiran je kao “partnerstvo umjesto konkurencije, dok se ostali dijelovi sporazuma tiču strateških dugoročnih veza i multilateralizma.

Također, prema strateškom planu, Kina će u narednih 25 godina u iransku ekonomiju uložiti više od 400 milijardi dolara u zamjenu za stalnu opskrbu iranskom naftom.


Novi 25-godišnji sporazum Irana i Kine dio je inicijative koju je još 2016. godine zagovarao kineski predsjednik XI Jinping koji je najavio da će se trgovina između ove dvije države povećati za 10 puta i dostići 600 milijardi dolara u sljedećem desetljeću, piše Klix.ba.

SOURCEBild.ba
Previous articleOvo što prolazi Matejeva prošle su i mnoge obitelji iz BiH. Prisjetimo se tragičnih nestanaka…
Next articleČović najavio kraj pregovora o Izbornom zakonu za deset dana
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments