Kineski diplomat: Amerika bi istovremeno uvodila sankcije Kini i tražila našu potporu i suradnju. Prijetnje su neprihvatljive

"Kina je prijateljska zemlja ukrajinskom narodu. Kao veleposlanik mogu reći da ćemo uvijek biti sila dobra za Ukrajinu, kako ekonomski tako i politički."

Kineski diplomat u Lavovu kazao je kako njegova zemlja nikad neće napasti Ukrajinu.

“Kina nikad neće napasti Ukrajinu. Pomoći ćemo, posebno ekonomski… u ovoj situaciji u kojoj ćemo se ponašati odgovorno”, rekao je kineski veleposlanik u Ukrajini Fan Xianrong.

On je to rekao, kako prenosi CNN, svom domaćinu, Maksimu Kozičkom, visokom vojnom dužnosniku iz Lavova.

“Kina je prijateljska zemlja ukrajinskom narodu. Kao veleposlanik mogu reći da ćemo uvijek biti sila dobra za Ukrajinu, kako ekonomski tako i politički. Jučer se oglasio i kineski veleposlanik u SAD-u koji je u velikom tekstu objasnio stajalište Kine. Veleposlanik Narodne Republike Kine u Sjedinjenim Državama Qin Gang osvrnuo se jučer za Washington Post na situaciju u Ukrajini te na navode da su kineske vlasti i prije invazije bile upoznate s planovima ruske vojske.

“Mnogi Amerikanci pokušavaju shvatiti koje je stajalište Kine glede situacije u Ukrajini, stoga koristim ovu priliku da u potpunosti objasnim i odbacim sve nesporazume i glasine. Naime, pojavili su se navodi da je Kina već od ranije znala za planove ruske vojske i da je tražila od Rusije da odgodi invaziju do završetka Zimskih olimpijskih igara”, piše Gang.


“Dodatno, pojavile su se glasine da je Rusija od Kine zatražila vojnu pomoć. Odgovorno tvrdim – navodi da je Kina znala, pristala ili prešutno podržavala ovaj rat su čista dezinformacija. Sve ove tvrdnje žele prebaciti krivnju na Kinu. U Ukrajini je bilo više od 6000 kineskih državljana”, dodaje.

“Kina je najveći trgovinski partner i Rusije i Ukrajine te najveći uvoznik sirove nafte i prirodnog plina u svijetu i nema nikakve koristi od rata u Ukrajini. Da je Kina znala za neminovnu krizu, pokušali bismo je spriječiti. Kina je predana vanjskoj politici mira”, navodi Gang.

“Što se tiče Ukrajine, stav Kine je objektivan i nepristran: svrhe i načela Povelje UN-a moraju se u potpunosti poštovati; moraju se poštovati suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, uključujući Ukrajinu. Legitimni sigurnosni problemi svih zemalja moraju se uzeti ozbiljno i treba se podržati svaki pokušaj koji doprinosi mirnom rješenju krize”, smatra veleposlanik. ”

“Stoga su prijetnje koje neki američki dužnosnici šalju kineskim subjektima i tvrtkama neprihvatljive. Ni rat ni sankcije ne mogu donijeti mir. Neće uspjeti istovremeno uvođenje sankcija Kini i traženje naše potpore i suradnje”, dodaje.

SOURCEBild.ba
Previous articleGomilanje zaliha za iduću zimu: Europa priprema strategiju napuštanja ruskog plina, nafte i ugljena. Neki to smatraju gospodarskom štetom
Next articleRusi tvrde: Ukrajinske masovne grobnice u Mariupolju su iscenirane, takvih je slučajeva bilo i u Jugoslaviji
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments